Daha birkaç yıl öncesine kadar susuzluk ve yeşil alanlardan yoksun, Kerbela’dan farksız olan Şanlıurfa, modern ve marka şehir olmuş durumdayken Batman, sözde doğunun Paris’i (!)...

Sağlık ve eğitim gibi yatırımlarda tercih edilen kent konumundaki Batman, ne yazık ki belediyecilikte istenilen hizmetleri alamıyor. Seçilmişler iyi niyetle görevlerini yapıyor olabilir ama birçok ünite müdürünün kentteki olumsuzluklardan haberi bile yok.

Yaz mevsiminde 50 dereceyi bulan sıcaklıkta Batmanlıların merkezde ne gidecek bir yeri var ne de nefes alabileceği yeşil bir alan... Her ne kadar son dönemlerde yeşil alanlara yönelik çalışmalar başlatılmış olsa bile merkez nüfusu sığınmacılarla birlikte 450 bini aşan bir kentte mevcut park ve yeşil alanlar çok yetersiz.


Büyük çaba ve emekler sonrası dönemin Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan ile ekibinin Batman’a kazandırdığı Yaşar Kemal Parkının yaşatılması için umutlar artık DİKA’nın projelerine bağlı.
Özel İdare, mesire alanı için çalışmalara geçen hafta başlarken, Yaşar Kemal parkı projesi ise ağır aksak gidiyor... Yaklaşık bir yıldan beri hayata geçmesi beklenen Yaşar Kemal ve Jiyan parkı projeleri umarız gerçekleşir. Yıllardır atıl durumda bırakılan Yaşar Kemal Orman parkı projesi üzerinde durulursa Batman’a nefes aldıracak alanlardan biri olacak. Umarız akyan diğer hizmetler gibi bu proje de kesintiye uğramaz.

***

GÜNEYDOĞU’YA YENİ ŞEHİRLER
Geçtiğimiz hafta ulusal TV kanalları ile yaygın medyada Güneydoğu’ya yeni şehirlerin kurulacağı haberi geniş yer aldı. TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, Doğu ve Güneydoğu’da yeni şehirler kuracaklarını belirterek; “Gaziantep’te 55 bin konutluk projeye başladık. Burada yaklaşık 300 bin nüfus yaşayacak.
Malatya’da 9 bin 348, Elazığ’da 4 bin, Erzincan’da 3 bin 633, Erzurum’da 2 bin 463, Mardin’de 2 bin, Kars’ta 1.510, Şanlıurfa’da 800, Ardahan’da 267 konut yapılacak. Doğu ve Güneydoğu illerinde bugüne kadar toplam 46 bin 897 konutluk kentsel dönüşüm projesi planlıyoruz. 22 bin 362 konutluk uygulaması başlatılmış ve çoğu tamamlanmıştır. 25 bin 535 konutluk uygulamasının ise çalışmaları devam ediyor’ açıklamasında bulunmuştu. Turan, ayrıca Batman, HakkariKilis, Şırnak ve Tunceli illerinde ise henüz bir uygulamalarının olmadığını belirtiyordu.

Batman’da konut açığının had safhada olduğu hepimizin malumu.
Konut fiyatlarında metropol şehirler ile turistik bölgelerle yarışan Batman’da devlet tarafından konut yapılmadığı sürece astronomik rakamların düşmeyeceği bir gerçek.

Sanayisi ve turizmi oldukça geride olan, denizi olmayan (!) Batman’da daire fiyatlarının 250-400 bin TL arasında satışa sunulması akıl alır gibi değil. TOKİ’nin Batman’da fiyatları reel düzeye çekecek konutları inşa etmesi kaçınılmazdır. Aksi halde Batman’da ev sahibi olmak gün geçtikçe daha da zorlaşacak.

Umarız, TOKİ Batman’ı unutmaz...