** Belediye Eşbaşkan yardımcılarıyla birlikte yılın ilk basın toplantısını düzenleyen Belediye Eşbaşkanı Sabri Özdemir, yerel yönetimin 10 ayını değerlendirdi ve 2015’teki hedeflerini açıkladı: “Gizli-saklı bir şeyimiz yok. Hedeflerimiz büyük. Bu yıla önemli projeler sığdıracağız.”

 

** Borçlara köklü çözüm bulduklarını belirten Özdemir: “Belediyenin 180 Milyon TL’lik borcunu 130 Milyon’a indirdik. 6 Yılda borcumuz sıfırlanacak” dedi.

 

“İNSAN ODAKLI HİZMET YAPIYORUZ”

Belediye Eşbaşkan Yardımcıları Aziz Aksın, Semra Güneş, İdris Ekmen, M.Ali Nasıroğlu ve Nasır Taş ile birlikte 2015’in ilk basın toplantısını Meclis salonunda yapan Belediye Eşbaşkanı Sabri Özdemir, yerel yönetimin 10 aylık çalışmaları ile 2015’in projelerini açıkladı. Yaklaşık iki saat süren toplantıda insan odaklı hizmete ağırlık verdiklerini söyleyen Özdemir: “Şengal’den 4 bin Ezidiyi ağırladık. Batmanlı hemşehrilerimiz ve yerel yönetim, bu insanlara her türlü desteği gösterdi. Yaklaşık 2250 civarında Ezidi kardeşimiz hala aramızda. Sığınmacılara insani yardım yapmayı bir görev bildik. Kobane ve Şengal’den gelenlere yardım eli uzattık diye bazı çevreler hizmeti aksattığımız yönde eleştirilerde bulunuyor. Bizim için önemli olan insan odaklı hizmetlerdir. Batman, yardımda dayanışmanın en güzel örneğini göstermiştik” dedi.

 

“BORÇTA RAHATLIYORUZ”

İller Bankası ile yaptıkları protokolde 180 Milyonluk borcu 130 Milyon liraya düşürdüklerine dikkat çeken Eşbaşkan Özdemir: “Nereden bakarsak 50 Milyon TL kâra geçmiş olduk. Tek kalemle İller Bankası SGK, DEDAŞ, DİKA ve diğer kurumların da bulunduğu borcu 73 ay vade ile 6 yıl gibi bir sürede kapatacak. Batman için önemli bir fırsattı. Bunu başardık. İller Bankası Genel Müdürlüğünden ciddi destek aldık. Belediye bütçesi planlı-programlı şekilde yürüyecek. 10 Aylık sürede 23 Milyon TL borç ödedik. İç piyasadaki borçların çoğu ödendi. Belediyemiz borç ödemesiyle rahat bir nefes aldı. Önümüz açık” diye konuştu. Öte yandan Nevroz alanını fuar ve diğer etkinliklerin merkezine de dönüştüreceklerine işaret eden Özdemir: “Hafta içinde Enerji Bakanı ile yapacağımız görüşmelerde bazı sorunlara çözüm bulacağız” diye konuştu.

 

“ASFALT GECİKTİ”

Doğalgaz şebeke çalışmalarından kentin birçok cadde ve sokağın ciddi tahribat gördüğüne işaret eden Özdemir, şöyle devam etti: “Çukur ve çamurlu yolların farkındayız. Maalesef doğalgaz şebeke çalışmaları, asfalt ve kilitli taş parke kaldırım çalışmalarımızı altüst etti. Ancak 2015’te yapacağımız çalışmaların tümünü hazırladık. Eleştirilerde haklılık payı var. Kilitli taş parke ve asfalt seriminde 300 bin metrekareyi programa aldık. Bunun 75 bin metrekaresini tamamladık. Kentin dört bir yanına hizmet götürüyoruz. Ancak imara yeni açılan yerlerde çalışma olunca bir çevre ‘zengin semtlere hizmet veriliyor, diğer semtler unutuluyor’ diye ayrımcılık yaptığımızı iddia ediyor. Kesinlikle hizmette ayırım yapmıyoruz. Batman’ın dört bir yanı bizim için birdir.”

 

“SU SIKINTISI YOK”

BASKİ’de su kuyuları ve depoların jeneratör sistemine geçtiğini kaydeden Eşbaşkan Özdemir: “Daha önce jeneratörler devrede olmadığı için kentte yer yer su sıkıntısı yaşanıyordu. Elektrik kesintilerini göz önünde bulundurup jeneratöre geçiş yaptık. Arıtma tesisinde elde edilen gübrenin çiftçilere verilmesi konusunda çalışmalarımız sürüyor. Atık su arıtma tesisinde biyolojik arıtma bölümünü hayata geçirmek istiyoruz. İlgili Bakanlıkla görüşmelerimiz sürüyor. Yağmur suyu şebekesi devam ediyor. Beş mahallede de asbest su boruları değiştirildi. Su sıkıntısını çözdük” diye konuştu.

 

“TOKİ, ZORDA BIRAKTI”

TOKİ’nin bazı bölgelerin altyapısını çözmeden yaptığı konutların bir dizi soruna yol açtığını ifade eden Özdemir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Maalesef TOKİ’nin yeni konutları bizi de zor durumda bıraktı, oturan sakinleri de. Altyapı sorunları çözülmeden insanlarımızın oraya gitmesi büyük bir sorumsuzluk örneğiydi. Tılmerç TOKİ’ye içme suyu getirmek için Valilik ve Özel İdare kaynak arayışında. Su sorununu gidermeye çalışacağız. İçme suyunda zarar ediyoruz. Giderimiz 25 Milyon TL, gelirimiz ise 7 Milyon TL. İşsizlikte birinci olan Batman, elektrik kesintilerinde de bu sırayı kimseye kaptırmıyor. Kesintiler tesadüfi değil. Bu kesintiler bilinçli yapılıyor.”

 

“OTOBÜSLER YENİLENECEK”

Zabıta ekiplerinin bir yıl içinde 850 işyeri denetlediğini anımsatan Eşbaşkan Özdemir: “802 işyerine ruhsat verildi. 58’i kapatıldı. 142 Bin TL para cezası verildi. Yeni personelden bir bölümü Zabıta’ya kaydırılacak. Bundan böyle Zabıta’nın denetimlerinde Eşbaşkanlar olarak da yer almak istiyoruz. Zabıta birimini güçlendirmekten başka alternatifimiz yok” diye konuştu. Şehir içi toplu taşımacılıkta havuz sistemi getireceklerini de kaydeden Özdemir: “Otobüslerimizin tamamı yenilenecek. Ayrıca kadınlara yönelik haftada bir ücretsiz sistemi de kartla diğer haftalara yayabiliriz” dedi.

 

“ZİLLEK PROJESİNDEN ÇEKİLDİK”

Zillek suyu projesinden vazgeçtiklerinin altını çizen Belediye Eşbaşkanı Özdemir, DSİ’nin şartlarının ağır olduğunu söyledi. 60 Milyon TL’lik bütçenin yanı sıra DSİ’nin talep ettiği 40 Milyon TL’lik arıtma tesisi zorunluluğu nedeniyle projeden vazgeçtiklerini ifade eden Özdemir: “DSİ, bu proje için neredeyse bize 100 Milyon TL’lik maliyet çıkarıyor. Bunu yapacağımıza Batman çayında 100 Milyon TL’lik atık su arıtma tesisi kurup, kendi başımıza yapmak daha doğru olur. Bizi 100 Milyon liralık borca sokmak istiyorlar. Bilirkişi raporunda bile arıtma suyu ünitesi şartı aranıyor. Ayrıca terfi merkezi için de bizden 9 Milyon TL para isteniyor. Maliyeti yüksek olan bu projede yokuz” dedi.

Editör: TE Bilişim