** Çatışmalı süreçle birlikte Batman piyasası en kötü yıllarını yaşarken, son aylarda hızla artan apart dairelerin sayısı dikkat çekiyor. Kentte bin civarında 1+1 ve 2+1 apart dairelerin yüzde 98’i dolu.

** Kentteki emlakçılar; “Batman piyasasını apart daireler ayakta tutuyor. Olaylarla birlikte daire satışları dibe vurdu. Daire satışından çok kiralık apartlar tercih ediliyor. Tercih eden kesim de genelde şehir dışından gelen memurlar” diyorlar.

KİRALAR; 900-1200 TL ARASINDA
Merkez nüfusu 400 bini aşan Batman’da son olaylar nedeniyle ekonomi durma noktasına gelirken, kiralık apart daireler ise yeni bir sektör oluşturdu. Son iki yılda hızla artan apart daire sayısı bini buldu. Kentteki emlakçılar 400 apart dairenin de yapılmasının planlandığını belirterek, “Kiralık apart daireler sayesinde emlak sektörü ayakta. Şehir dışından gelen memurların tercihi dayalı-döşeli 1+1 ve 2+1 daireler. Kira ücretleri ise 900 ila 1200 TL arasında değişiyor” dediler. 1+1 Dairelerin satışı ise 100-120 Bin TL aralığında.



“APARTLAR YATIRIM AMAÇLI”
Standart daireler ile apart daire kira getirisinin aynı olduğunu ifade eden emlakçı Erkan Ekmen: “İşlerimiz iki ay öncesine göre daha iyi. Ancak bölgedeki olaylar inşaat sektörünü etkiledi. Ev satışları neredeyse durdu. Artık apart dairelere ilgi var. Bunun sebebi her ikisinin de kira getirisinin aynı olması. Apart daireler yatırım amaçlı yapılıp, kiraya verilmek için satın alınıyor. Batman’da yaklaşık 800-1000 civarında apart daire var. Yapımı planlanan 400 daire daha var. Batman bu noktada doyuma ulaşmış değil. Standart dairelerin kirası 600-1000 TL arasında. Apart dairelerin kirası ise daha fazla. 3+1’leri genelde çekirdek aileler yatırım için değil oturmak için satın alıyor. Yine de inşaat sektörünü apart daireler ayakta tutuyor diyebiliriz. Apartlar genelde Gap, Kültür, Gültepe, Belde, Çamlıtepe, Bahçelievler ve Ziya Gökalp mahallerinde mevcut” dedi.


“TALEP ÇOK FAZLA”
Emlakçı Mehmet Bakar ise apart dairelere yoğun bir talebin olduğunu söyledi. Bakar, şöyle konuştu: “Eskiye oranla daire satışlarımız düştü. Neredeyse piyasada bir yıldır durgunluk var. Gap, Kültür ve Gültepe mahalleleri ‘pilot’ dediğimiz bölgeler. Bu bölgelerde apartlara talep çok fazla. Apart daireleri memur kesim tercih ediyor. Şuan elimizde 1+1 ve 2+1 apartlar neredeyse yok. Hepsi dolu. Talep fazla olunca apart kiraları da yükseliyor. Bu dairelerin satış fiyatı da yaklaşık 120 bin TL civarında.”



“YATIRIM YAPAN KAZANIR”
Batman’da daire satışlarının durduğuna işaret eden emlakçı İlyas Tezdiğ ise sürecin fırsata dönüşebileceğini belirtti. Tezdiğ; “Önceki yıllarda ayda 4-5 ev satarken, şimdi ayda bir tane satış oluyor, bazen de olmuyor. Batman’da daire fiyatları düşerse emlak piyasası da canlanır. Batman bölgedeki diğer illere göre daha sakin. Son bir ayda hiç daire satışı yapmadım. Harcamalarımızı birikimlerimizden karşılıyoruz. Durgun geçen bu süreçte ise yatırımcılar fırsatı değerlendirebilir. Yatırım yapan kazanır” diye konuştu. 

Editör: TE Bilişim