** ‘Dünya Çocuk Hakları’ gününde Batman’daki ‘çocuk’ manzaraları yürek burktu. Bir tarafta çalışmak zorunda kalan Batmanlı çocuklar, diğer tarafta Suriyeli ailelerin dilenmek zorunda kaldığı çocukları. Yerli veya sığınmacı ne fark eder, o minik bedenler bizim çocuklarımız...

MOLOZLARIN İÇİNDE UYUYA KALDI
Batman’da çocuklar, ‘20 Kasım Dünya Çocuk Hakları’ gününden habersiz zor yaşam koşullarında günlerini karşıladı. Kentin en işlek güzergahı Turgut Özal bulvarı ile Kadın Doğum Hastanesi binası içindeki lojman inşaatından çekilen kareler, yürek burktu. Dün ikindi saatlerinde yıkılan SGK’ya (Sosyal Güvenlik Kurumu) ait lojmanların molozları içinde minik bir kız çocuğunun uykuya daldığı an objektiflerimize yansıdı. Hastanede tedavi olduktan sonra annesini bekleyen minik kız, oyuncağını kenara bırakıp, elindeki poşeti yastık olarak molozların üzerine bıraktı. Minik bedeni yorgun düşen kız çocuğu daha sonra derin uykuya daldı.



ÇÖPE SIKIŞTI, ARKADAŞI KURTARDI
Kentin en işlek güzergahı Turgut Özal bulvarında ise çöp toplayan iki çocuğun görüntüsü düşündürttü. 10-12 yaşlarındaki iki çocuk, çöp konteynırında ‘paraya çevrilecek’ atık ararken ilginç bir manzara oluştu. Çocuklardan biri konteynırda sıkıştı, diğeri ise arkadaşını kurtarmak için büyük çaba sarf etti. İki arkadaşın manzarası objektiflere böyle yansıdı.



TRAFİKTE DİLENİYORLAR
Batman sokaklarında Suriyeli sığınmacı ailelerin çocukları da zor yaşam koşullarıyla mücadele ediyor. Kentin işlek güzergahları ile trafik ışıklarında dilenen çocuklar, soğuk havaya rağmen saatlerce para kazanmaya çalışıyor. Sürücülerin uyarılarına rağmen sığınmacı çocuklar, akşam saatlerine dek trafiğin yoğun olduğu güzergahlarda dileniyor.

Haber: Barış Arslan
Fotoğraflar: Bakar Çakar, Hüseyin Çelebioğlu

Editör: TE Bilişim