** Her yıl 14-20 Aralık tarihleri arasında ‘Cejna Ezi’ bayramını kutlayan Ezidiler, bu yıl ki bayramlarını topraklarında kutlayamadı. Beşiri-Uğurca (Qorık) köyündeki çadır kentte bayramlarını buruk yaşayan Ezidileri, Batman Belediye ve bazı STK temsilcileri unutmadı.

** Ezidiler, geleneklerine göre bayram öncesi üç gün oruç tuttu. Bayramda ise Belediye ailelere şeker ve tatlı dağıttı. Ezidi çocuklara ise sinevizyonla klipler izlettirildi. Çadır kentteki Ezidiler: “Topraklarımızda bayramı kutlamak başkaydı. Ne yazık ki bayramı bu yıl buruk yaşıyoruz” diyorlar.

CEJNA EZİ’ BAYRAMI

IŞİD çetelerinin Şengal’e saldırılarından kaçıp, Batman’a sığınan Ezidiler, ‘Cejna Ezi’ bayramını buruk kutladı. Batman Belediyesi’nin Beşiri-Uğurca (Qorik) köyündeki çadır kentte kalan bin Ezidi aile, ‘Cejna Ezi’ bayramında unutulmadı. Her yıl 14-20 Aralık tarihleri arasında ‘Cejna Ezi’ kutlanan bayram öncesi Ezidiler, üç gün oruç tuttu. Batman Belediyesi ve bazı sivil toplum kurulu temsilcileri, bayram nedeniyle çadır kentteki Ezidi ailelere şeker ve tatlı ikramında bulundu. Batman’daki Ezidiler de bayramı soydaşlarıyla birlikte geçirdi.

ÇADIR KENTTE BİN AİLE KALDI

Yaklaşık dört ay önce Uğurca’daki çadır kente yerleşen Ezidilerin bazıları, IŞİD işgalinin kırılmasıyla Şengal’e dönüş yapabildi. Çadır kentte kalan 1.500 civarındaki Ezidilerinden yaklaşık 500’ü dönüş yaptı. Ezi bayramında unutulmadıklarını belirten Ezidi aileler: “Topraklarımızda bayramı kutlamak başkaydı. IŞİD çeteleri yüzünden bayramı gurbette yaşıyoruz. Ancak burada Belediyenin destekleriyle başımızı sokacak bir yerimiz var. Bayramda da şeker ve tatlılar dağıtıldı. Buruk da olsa bayramımızı kutladık” dediler.

EZİDİ ÇOCUKLAR, HER ŞEYDEN HABERSİZ

Ezi çocukları ise her şeyden habersiz bayramlarını kutladı. Ezi bayramı nedeniyle sinevizyon eşliğinde çocuklara klip ve filmler izlettirildi. Eğitmenler tarafından eğitimlerine de devam eden Ezidi çocukları, bir günlük bayramda ilk kez film izleminin mutluluğunu yaşadı.

YAŞAMA TUTUNUYORLAR

Çadır kentteki Ezidiler, adeta yaşama tutunma mücadelesi veriyor. Tüm sorunlarını bir kenara bırakan Ezidi gençler, zaman zaman voleybol ve futbol oynayarak sosyal aktiviteleri de gerçekleştiriyor. Bayramı gelenek-göreneklerine göre kutlayan Ezidilerin yaşama tutunma mücadelesi objektiflerimize böyle takıldı.

Editör: TE Bilişim