** Batmanlı üç çocuk annesi Gül Şahin, 11 ay önce dördüncü çocuğuna hamileyken ‘gebelik zehirlenmesi’ geçirdi. Gül anne çocuğunu kaybetti, yatalak kaldı. Sadece işitebilen anne Gül, maddi imkansızlıklar nedeniyle tedavi olmakta güçlük çekiyor.

** Eşi işsiz olan 30 yaşındaki genç anneye akrabası bakıyor. Maddi sıkıntılarla boğuştuklarını belirten Melike Şahin: “Gül’ün mama ve ilaçları 20 günde bitiyor. Aylık bin TL’lik masrafları karşılayamıyoruz. Perişan haldeyiz” diyor.

ŞAHİN AİLESİNİN DRAMI
Batman’ın Bayındır mahallesinde oturan Şahin ailesinin dramı yürekleri dağlıyor. Yaklaşık bir yıl önce dördüncü çocuğuna 5 aylık hamileyken preeklampsi (gebelik zehirlenmesi) geçiren 30 yaşındaki anne Gül, yatalak kaldı. Bebeğini kaybeden üç çocuk annesi, bir süre Diyarbakır’da tedavi gördükten sonra taburcu edildi. Daha sonra tekrar rahatsızlanan talihsiz anne Gül, bu kez kalp krizi geçirdi. Özel bir hastanede tedavi gördükten sonra taburcu edilen genç anne ve çocukları şimdi de maddi imkansızlıklarla boğuşuyor. 10 Yaşındaki Büşra, 6 yaşındaki Halime ve 3 yaşındaki Alican ise annelerinin sağlığına kavuşmasını dört gözle bekliyor.


“İLAÇ ALMAK İÇİN BORÇLANDIK”
Eşi işsiz olan Gül Şahin’e ise geçici süreyle İstanbul’dan Batman’a gelen akrabası Melike Şahin bakıyor. Maddi imkansızlıklar nedeniyle çıkmazda olduklarını belirten Melike Şahin: “Yengemin hastalığı için Batman’a geldim. Doktorlar gebelik zehirlenmesi geçirdiğini söylediler. Diyarbakır’da iki ay tedavi edildikten sonra kalp krizi geçirdi. Şu anda yatalak ve konuşamıyor.  11 Aydır bu halde. Hastalığı nedeniyle borçlandık. Çocukları okula gidiyor ama onlara 1 TL bile verecek durumumuz yok. Evde doğru dürüst eşya yok. Mamaları ve ilaçları 20 günde tükeniyor. Aylık yaklaşık bin TL masraf çıkıyor. Bu ilaçları alacak ne maddi gücümüz kaldı, ne de kimsemiz var. İlaçları almak için 3 bin TL borçlandık. Yöneticilerimiz ve hayırseverlerden isteğimiz ilaç ve mama ücretlerinin karşılanmasıdır” dedi. Öte yandan Şahinailesinin komşuları ise aile için yardım kampanyası başlatması gerektiğine dikkat çekti. 



GEBELİK ZEHİRLENMESİ NEDİR?
Halk arasında gebelik zehirlenmesi (hamilelik zehirlenmesi) olarak bilinen hastalığın tıptaki adı preeklampsidir. Bu hastalığın gerçek anlamda bir zehirlenme ile hiçbir ilgisi yoktur ve temelde yatan sorun; plesantanın bebeği besleyememesidir. Gebelik zehirlenmesi yüksek tansiyon, el ayak ve yüzde şişlik (ödem), idrarda fazla miktarda protein atılımı gibi belirtilerle kendini gösteren bebek ve anne ölümlerine neden olabilen ciddi bir hastalıktır. 
(Barış Arslan)

Editör: TE Bilişim