**Batman bugün, ‘İl’ oluşunun 26. Yıl dönümünü kutluyor. Batman’ın ilk Valisi Tuncer Perçinler, 13 ay süreyle görev yaptığı o dönemin Batman’ını Çağdaş’a anlattı; “Siirt’ten daha gelişmiş olan Batman, il’i hak eden bir şehirdi. İlk Valiliğimi Ağrı’da yapmıştım. 90’da Batman il olunca merhum Cumhurbaşkanı, beni Batman’a Vali yapınca mutlu olmuştum” dedi. 


**Siirt’in o dönemde Batman’a çalışmayan 3 dozer verdiğini belirten emekli Vali Perçinler; “5 Aracımız vardı. Siirt onları bizden alıp yerine 3 çalışmayan dozer verdi. ‘Alın ne haliniz varsa görün’ dedi. Çok ağrıma gitmişti. Bir de 1991’de Beşiri ilçe stadında gözümün önünde kalp krizi geçirip hayatını kaybeden genç bir futbolcumuza ambulans yokluğundan müdahale edememiştik. Bu iki olayı unutamıyorum” diye konuştu.

BATMAN’DA BÜYÜK SEVİNÇ VARDI
26 yıl süreyle içinde 13 Vali’nin görev yaptığı Batman’da, ‘ilk Vali’ unvanını elinde bulunduran emekli Vali Tuncer Perçinler, 26 yıl öncesinin Batman’ını anlattı. 1990 tarihine kadar Batman’ın 100 bin nüfuslu bir kent olduğunu anımsatan Vali Perçinler, 24 Temmuz 1990’da ikinci kez Vali olarak görev yaptığı Batman’da dönemin Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal’la birlikte Cumhuriyet meydanında katıldığı konserdeki coşkuyu hiçbir yerde görmediğini söyledi. Perçinler; “İzzet Altınmeşe ve Huri Sapan’ın katıldığı konserde Cumhurbaşkanımız yanımızdaydı. Halk ve memurlar büyük sevinç yaşamışlardı. Batman İl olmayı hak etmişti. Ekonomisi güçlü bir şehirdi Batman. Alan doluydu” dedi.

“BİR SÜRE İLÇE YÖNETİCİLERİYLE ÇALIŞTIK”
İl’in ilk günlerinde Batman’da dönemin ilçe yöneticileriyle de çalıştığını ifade eden Perçinler, sözlerini şöyle sürdürdü; “Yeni atamalar oluyordu. İlçe müdürleriyle bir süre çalışmak zorunda kaldık. Yöneticilere görev verdiğimizde zorlanıyorduk. İl yöneticilerinin gelmesi gecikince tecrübesi olmayan yöneticilerle bir süre çalışmak zorunda kaldık. Batman il olduğunda Bakanlıkların verdiği vaatler vardı. Çoğu yerine gelmemişti. Mecburiyetten eski ilimiz olan Siirt’ten talepte bulunuyorduk ama Siirt de bizi sorunlarımızla baş başa bırakmıştı.”

“3 ARIZALI DOZERLE ÇALIŞTIK”
Görev yaptığı süre içinde unutamadığı bazı olayları da kaydeden Vali Perçinler; “1980’de Ağrı Valisiydim. 7 Ay süreyle görev yaptım. Daha sonra İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı görevini sürdürdüm. Batman Valisi olunca da işim kolay değildi. Birçok Vali’ye nasip olmayan ikinci kez Valiliğe atandım. Batman’ı unutamadığım olaylardan biri de daha önce 5 olan aracımızı bizden alan Siirt’in 3 arızalı dozeri bize tahsis etmesiydi. Çalışmayan üç dozerle Batman, Kozluk, Sason, Beşiri, Gercüş ve Hasankeyf’e nasıl hizmet vereceğimizi kara kara düşünüyorduk. 26 yılda Özel İdare’de araç sayısının 105’e çıkmasına inanamıyorum. O 3 arızalı dozer yüzünden Siirt’le epeyce kapıştık. Bir ara o araçları Siirt’e göndermek istedik” dedi.

“KALP KRİZİNDEN ÖLEN O FUTBOLCUYU UNUTAMIYORUM”
Beşiri ilçesinde 1991 yılında ilçe stadındaki amatör maçta hayatını kaybeden futbolcuyu da unutamadığını söyleyen eski Vali Perçinler, sözlerini şöyle sürdürdü; “Amatör müsabakaya yöneticilerle beraber gitmiştik. Maçın ikinci yarısıydı galiba 18 yaşındaki gencecik bir futbolcu birden gözümüzün önünde yere yığıldı. İlçede ambulans yoktu. Müdahale etmekte geç kaldık. O olayı aradan yıllar geçse de unutamıyorum. Ailesinin acılarını hafiflettik ama o olayı hep aklımda kaldı. Acısıyla-tatlısıyla Batman meslek hayatımda iz bırakan bir şehir oldu. 18 Yıl önce bir kezliğine Ağrı’dan geçtim. Batman’a hiç uğramadım. Batman şehir merkezinin şimdi yarım milyonu bulması kimsenin aklına gelmezdi.”

Editör: TE Bilişim