** Cezaevindeki babasından böbrek nakli beklerken hayatını kaybeden 15 yaşındaki Mizgin Bahar Noyan’ın babası Alaattin Noyan, kızının cenazesine katılmadı.

 

** Asri mezarlığında toprağa verilen Mizgin Noyan’ın ölümü aileyi sarstı. Mizgin’in amcası Diyaddin Noyan: “Kardeşim suçsuz olduğu halde cezaevinde yatıyor. Özgür olsaydı kızını daha iyi hastanelerde tedavi ettirebilirdi” diyor...

 

BÜROKRASİYE ÖMRÜ YETMEDİ

İki böbreği iflas eden Batmanlı 15 yaşındaki Mizgin Bahar Noyan, aylarca böbrek nakli bekledi. Ortaokul öğrencisi, 4 yıldan beri haftada üç kez diyalize girerek yaşam mücadelesi veriyordu. Talihsiz kızın babası Alaattin Noyan, 2012 yılında ‘gösteri, toplantı kanununa muhalefet ve örgüt üyesi’ olmakla suçlanıp Yargıtay tarafından 7 yıl 3 ay hapis cezasına mahkum edildikten sonra Batman M Tipi cezaevine gönderildi. Geçtiğimiz yıl kızına böbrek verebileceği kesinleşince Alaattin Noyan, ailenin avukatı Mehmet Bağatır’ın girişimleriyle naklin yapılacağı Diyarbakır’a sevk edildi. Ancak, babanın cezaevinde olması nedeniyle bazı resmi başvuruların yapılması gerekiyordu. Ailenin avukatı Bağatır, 2014 Temmuz ayında gerekli başvuruları başlattı. Yaklaşık 6 ay süren çalışma sonucu, babaya izin çıktı. Mizgin de babasından kendisini yeniden hayata bağlayacak böbreği heyecanla bekledi.

 

KAN DEĞERLERİ NORMALE DÖNMEDİ

Baba bir an önce kızına böbreğini vermek için cezaevinde beklerken, küçük kız ise annesi Sakine Noyan ile birlikte Dicle Üniversitesi’ne bağlı Organ Nakli Merkezi’ne giderek tetkiklerini yaptı. Bir türlü kan değerleri normale dönmeyen Mizgin Noyan, bir sonraki geliş gününü heyecanla bekledi. Yaklaşık bir ay önce yeniden annesiyle Organ Nakli Merkezi’ne gelen Noyan, ameliyat için hazır olmadığı belirtildi ve evine geri gönderildi. Durumu giderek iyi giden ve kendini toparlayan Mizgin, Batman’da hafta sonu diyalize girdi. Diyalizde durumu fenalaşan Mizgin Bahar Noyan daha fazla dayanamadı ve kaldırıldığı Diyarbakır Tıp Fakültesi’nde hayatını kaybetti.

 

BABA, CENAZEYE KATILAMADI

Ailenin avukatı Mehmet Bağatır ise nakilde yaşanan bürokratik engellere dikkat çekti. Bağatır, şöyle konuştu: “Baba cezaevinde olduğu için bazı resmi işlemler yapılmalıydı. Bu süreç 6 ayı buldu. 40 Gün önce ailesiyle görüştüm, kan değerlerinin normale dönmediğini söylediler. Bu nedenle eve geri dönmüşler. Batman’da diyalize giriyordu. En büyük engelleri aştık ama ne yazık ki Mizgin’i kaybettik. Babanın taziyeye katılması için izin almak üzere Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuru yaptık. Ancak başsavcılık babanın başvurması gerektiğini söyleyerek, bu talebimizi kabul etmedi. Bu nedenle babaya izin çıkmadı. Mizgin’in yaşadığı bürokratik engellerle bu kez babası karşılaştı. Savcılık bize değil, babanın cezaevi idaresine başvuru yapmasını istedi. O nedenle baba kızını son yolculuğuna uğurlayamadı. Bir babanın çocuğunun cenazesine katılmaması çok acı bir şeydir.”

 

PAZARTESİ HASTANEYE YATACAKTI

Cezaevindeki babasından böbrek beklerken hayatını kaybeden 15 yaşındaki Mizgin Bahar Noyan için ailesi Şirinevler mahallesindeki taziye evinde ziyaretleri kabul etti. Mizgin’in amcası Diyadin Noyan, yaklaşık 6 aydır işlemlerinin bitmesini beklerken, yeğenini kaybettiklerini söyledi. Tamamlanan işlemlerin ardından yeğenini Pazartesi günü hastaneye götürmek için hazırlık yaptıklarını belirten Noyan: “Pazar günü aniden fenalaştı. Hastaneye kaldırdık ama kalbi fazla dayanamadı. Onu kaybettik. Son 20 gündür durumu iyi değildi. Babası suçsuz yere cezaevinde yatıyor. Kardeşim özgür olsaydı kızını daha iyi hastanelerde tedavi ettirebilirdi. İsteğimiz, kardeşimin Batman’daki cezaevine nakledilmesidir” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim