“Kömür işi bitti, umudum mermer atölyesi”

 

** 1.5 Yıl önce Suriye-Halep’ten iç savaştan kaçan Resul Müslem-Asiye Ömer çifti, 52 gündür Batman M tipi cezaevinde bulunan kızları Tıp Fakültesi öğrencisi 21 yaşındaki Slava’nın serbest bırakılması için avukatların kapısını aşındırıyor; “Ne olursunuz kızımızı bırakın. Çocuklarımızın canını kurtarmak için savaştan kaçtık ama Slava şimdi cezaevinde.”

 

** Suriye-Rojava bölgesinin Kamışlı kentinde Baro Başkan Yardımcısı olan avukat 27 yaşındaki Küseyir El Sufuk ise sığındığı Batman’da bir mermer atölyesinde 30 lira yevmiye ile ‘işçi’ olarak çalışıyor. Bir ay süreyle kömür taşıyan Sufuk: “İşsiz kalmamak için şimdi de mermer atölyesindeyim” diyor.

 

“YALVARIYORUM, SLAVA’YI BIRAKIN”
Suriye’deki iç savaştan kaçıp, Batman’a yerleşen bazı Suriyeli ailelerin dramına her gün yenileri ekleniyor. 6-7 Ekim’de Batman’da çıkan olaylarda gözaltına alındıktan sonra Batman M tipi cezaevinde 52 gündür tutuklu olan Slava Müslem için ailesi Batman’daki avukatlardan destek istiyor. Gönüllü avukatların davasını üstlendiği Halep Tıp Fakültesi 2. Sınıf öğrencisi
Slava’nın 62 yaşındaki annesi Asiye Ömer, kızının sebepsiz yere cezaevinde tutulduğunu söyledi. Avukat Şehmus Gündoğdu’nun ardından Batman Barosu avukatlarından İhsan Barlık ile de görüşen Resul Müslem-Asiye Ömer çifti: “6 Çocuğumuz var. Canlarını kurtarmak için savaştan kaçıp, buraya sığındık. Fakat sebepsiz yere kızımız, günlerdir cezaevinde. Kızım Slava’yı bıraksınlar, o çatışmalı ortama razıyız” dediler. Avukatlar Barlık ve Gündoğdu ise 21 Ocak 2015’te görülecek davada Slava’nın serbest bırakılması için talepte bulunacaklarını söylediler.

 

BU DA AVUKATIN DRAMI

Batman’daki odun pazarında bir süre kömür taşıdığını, son 20 gün ise bir mermer atölyesinde işçi olarak çalıştığını anlatan Kamışlı Baro Başkan Yardımcısı El Sufuk: “Batman’da ne iş bulsam yapıyorum. Mesleğim her ne kadar avukat olsa da burada geçmiyor. Bir süre odun pazarında kömür taşıdım. Şimdi de bir mermer atölyesinde günlük 30 lira yevmiye alıyorum. Aylık elime 900 lira geçiyor. İyi kötü geçimimi Batman'da sağlıyorum. Kamışlı'da Baromuza üye 400'e yakın avukat vardı. Çoğu iç savaş nedeniyle ayrılmak zorunda kaldı. Burada İngilizce ve Türkçe derslerinde kendimi geliştirip avukatlık yapmak istiyorum” dedi. Qamışlı’daki 7 kişilik ailesinin de Türkiye’ye gelmek istediğini söyleyen avukat El Sufuk, şöyle devam etti: “Esad orada ne avukat ne doktor istiyor. Kim varsa cepheye çağırıyor. Okumuş kesim de kaçmaktan başka alternatif bulamıyor.”

Editör: TE Bilişim