**Petrol sahalarındaki kuleleri TPAO’ya vermemekte direnen TPİC çalışanlarının eylemlerine Jandarma ekipleri müdahale etti. Kozluk ilçesinin Kuzey Arıkaya sahasında iki gündür eylem yapan TPİC çalışanları, Jandarma ekiplerinin müdahalesiyle karşılaştı. 


JANDARMA’DAN İŞÇİLERE UYARI
Üç gündür petrol sahalarında eylemlerini sürdüren TPİC çalışanları, bazı petrol kuyularında Jandarma ekiplerinin uyarısıyla karşılaştı. Petrol sahalarında kuleleri TPAO’ya vermemekte direnen TPİC çalışanları, Garzan çayı yakınındaki Kozluk-Kuzey Arıkaya sahasında eylem yaptı. Kuyu etrafında ateş yakan TPİC çalışanları, eylemlerini sürdürdü. Jandarma ekiplerinin uyarısına rağmen eylemlerini devam ettiren TPİC çalışanları; “TPİC Genel Müdürlüğü’nün açıklamaları tatmin edici değil. Asgari ücrete mahkum edilmiş durumdayız. Haklarımız verilmeyene kadar kuyuları TPAO’ya teslim etmeyeceğiz” dediler.


KUYU YOLUNU KAPATTILAR
Jandarma ekipleri, sabah saatlerinde zırhlı araçlar eşliğinde Kuzey Arıkaya petrol sahasına müdahalede bulundu. İşçiler, saha girişini kapattı. TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nden bazı mühendis ve yetkililerin de hazır bulunduğu sahada Jandarma; “Sahayı terk edin. Petrol kulesinden ayrılın. Ateşi söndürün” diye işçilere uyarıda bulundu. İşçiler, ekmek teknelerini terk etmeyeceklerini ifade ederek; “Yeni genelgeyle maaşlarımızın yarısı gitti. Asgari ücretle geçimimizi nasıl sağlayacağız? Altı ay süreyle işimiz uzatıldı. Bu da seçime denk düşüyor. Güvence istiyoruz” diye konuştular.
GENEL MÜDÜRLÜKTEN AÇIKLAMA

Kısa adı TPİC olan Turkısh Petroleum İnternational Company Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu üyesi Mithat Cansız, TPİC çalışanlarının altı ay süreyle çalışacağına dair açıklama yaptı. Cansız’ın açıklamasında; “Sahalardaki mevcut olumsuz gelişmeler üzerine şirketimizin de girişimleri ile başlatılan çözüm arama çalışmaları kapsamında TPAO’nun önerisi ve Bakanlığımızın onayı ile bir ara çözüm modeli üzerinde mutabık kalınmıştır. Bu ara çözüm modeline göre; TPAO petrol fiyatlarındaki düşüşten kaynaklı bütçesel kısıtlarını dikkate alarak sahalarda bekleme sürecine geçilmesine karar vermiştir. TPAO tarafından belirlendiği üzere bu bekleme sürecinde emekli statüsündeki personelin iş akitleri yenilenmeyecek olup, diğer personelin ise maaşları asgari ücret üzerinden 6 ay boyunca ödenecektir. Bu 6 aylık süre içinde operasyonlara tekrar başlanıp başlanılmayacağına TPAO karar verecektir. Kuyu Tamamlama Operasyonları en az üç ay süre ile eski şartlara devam edecektir. İşlerin eskiden olduğu şekliyle aynen devamına temine dönük hedeflediğimiz sonucu elde edememiş olsak da; işverenimiz TPAO’nun sunduğu bu modelin herkes için hayırlı olmasını temenni ederiz” denildi.





Arıkaya kuyusu alındı

Üç gün süreyle Kozluk-Kuzey Arıkaya sahasında eylem yapan TPİC işçileri, Jandarma ekipleri ile yaptıkları görüşme sonucunda sondaj kulesini TPAO yetkililerine teslim etti. 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren anlaşma gereği petrol kulelerini TPİC’ten devralacak olan TPAO, Kuzey Arıkaya sahasındaki sondaj kulesini jandarma gözetiminde teslim aldı.

Editör: TE Bilişim