*2.5 Yıllık çözüm süreci, bölge halkını olduğu gibi  Batmanlıları da umutlandırmıştı. Uzun bir aradan sonra sınıra yönelik operasyon ve gözaltılar, halkı kaygılandırdı.

*Sürece tekrar sahip çıkılmasının gerektiğini belirten yurttaşlar, “Süreç için herkes umutlanmıştı. Fakat 7 Haziran seçimleri sonrasındaki belirsizlikle birlikte operasyon ve gözaltılar bize 90’lı yılları yaşatacak diye kaygılanıyoruz” diyorlar.

SOKAĞIN NABZINI TUTTUK

Cuma gecesi sınıra yönelik operasyonla birlikte bazı evlere eş zamanlı baskın ve gözaltılar, halk arasında paniğe yol açtı. Yaklaşık 2.5 yıldır süren ‘çözüm süreci’nin bitiş sinyalini veren son gelişmeler, bölge halkını olduğu gibi Batmanlıları kaygılandırdı. Batman Çağdaş, sokağın nabzını tuttu. İşte o görüşler;

Ramazan Platin : “Çözüm sürecinin bozulmasının nedeni bellidir. Başkanlık sisteminin dayatılmasından kaynaklanan bu sorun için de halk 7 Haziran’da kararını vermişti. Bu sorunun çözümü için halkların tekrar barışa sarılmasından başka alternatifi yoktur. Halka uzun bir süre umut verildi. Kürtlerin iyi niyeti suistimal edildi. Birileri araya girmezse 90’lı yıllar geri gelecek gibi.”


Rızkeddin Memiş : “Kim ne derse desin; barış süreci bitmemeli, devam etmeli. Bu coğrafya artık kan ve gözyaşı istemiyor. Yaşanan bu kadar acı yetmiyor mu? Çözüm sürecinden kaçan taraf kaybeder. Olası erken seçim de bunun faturası partilere ağır olur.”


Halil Çağıl : “Böyle olacağı belliydi. Kürtler 2011’den bu yana süreç için oldukça umutluydu. Samimi olmayan politikalar süreci bitirme noktasına getirdi. Gelinen nokta hiçte umut vermeyen bir tablodur. Sürecin mutlaka sürmesi gerekiyor.”


Süleyman Erkan : “Sürecin bitme noktasına gelmesi kötü oldu. Halkın büyük kesimi süreçten umutluydu. Bir anda umutlar suya düştü. Hem Kürtler hem de Türkler için sürecin bu aşamaya gelmesi vahim bir tablodur. Yeni süreçten çok şey bekliyorduk. Çözüm sürecinde kardeşliğin devam etmesi yönünde umutlanmıştık. Fakat hükümetin attığı adımlar olumlu değildi. Sürecin bu aşamaya gelmesinden büyük üzüntü duyuyoruz.”


Yaşar İzmir : “Yaklaşık 2.5 yıldır geleceğe dair güzel hesaplarımız vardı. Çarşı-pazara çıkarken kafamız rahattı. Çocuklarımızın geleceğine yönelik umutlarımız vardı. Fakat yine de birilerinin süreci bitirme hesapları tutmayacak. Çünkü halklar düşman değil, birer dosttur. Barışa dair umutluyuz. Bazıları kumar oynuyor. Olan halka, fakir ve fukaraya oluyor. Halkların yüreği bu silahları susturacak.”


Akif Yorulmaz : “Süreç bu duruma gelmemeliydi. Bu coğrafyada yaşayan tüm insanların geleceğe yönelik umutları vardı. Müzakerelerde herkesim bir beklenti içindeydi. Ancak bir anda umutlar yok oldu. Tüm bu olumsuz gelişmelere rağmen halklar inadına ‘barış’ diyecek. Çünkü bu toplumun artık kaybetmeye tahammülü yok.”



Mehmet Balibay : “Pamuk ipliğine bağlı olan sürecin bozulması kötü olur. 2.5 yılda ne güzel hava vardı. Bu coğrafyanın dağlarında ‘barış’ rüzgarları esiyordu. Barış sürecinin güzel manzaralarından biri de cenazelerin gelmemesiydi. Şimdi bir anda her şey tersine döndü. Bu barış sürecinin devam etmesi herkesin dileğidir. Barış ve huzur istiyoruz.”



İsmail Acar : “Maalesef bu coğrafyada yaşayan tüm halkların umutları bir anda suya düştü. İktidardakilerin sorumsuzluğundan sürecin bu duruma gelmesi vahimdir. Seçimde oy kaybettiler hala iktidarlarını sürdürüyorlar. Savaşa da barışa da karar veremezler. Umut ederiz ki; önümüzdeki günlerde iyi şeyler olur. Fakat görünen manzara iç açıcı değil.”



Salim Tirki : “Sürecin bu aşamaya gelmesi her açıdan olumsuzdur. Bir anda herkesin morali bozuldu. Bizler ‘barış’ demeye devam edeceğiz. Barış dışındaki her gelişme bizi kaygılandırır, düşündürür. Bir can, candır. Kimsenin ölmesini istemeyiz. İnsanın yaşamı kutsaldır. Bizim için insanın yaşamı her şeyden önce gelir.”



Fiyami Seven : “Çözüm sürecinin bu aşamaya gelmesi herkes için tehlikelidir. Ülkenin her köşesinde kimse rahat bir ortam bulamaz. Halkların birlikteliği kaçınılmazdır. Çözüm sürecinin yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor. Sadece Batman değil, bu coğrafyada yaşayan herkesi bir anda karamsar bir tablo sardı. Süreçten kimsenin uzaklaşmaması gerekiyor.”

Editör: TE Bilişim