*** 2014 Yılı İl Koordinasyon toplantısı, Vali Yılmaz Arslan başkanlığında yapıldı. Yatırımcı kuruluşların yöneticileri, Belediye Başkanları ve Kaymakamların katıldığı toplantıda Karayolları, ödeneksizlikten yakındı…


YENİ SALONDA İLK TOPLANTI

Batman Valiliği yeni salonu 2014'ün ilk koordinasyon kurulu toplantısında yöneticileri ağırladı. Batman genelinde 238 projenin bulunduğuna dikkat çeken Vali Yılmaz Arslan, 2 Milyar 375 Milyonluk projelere şu ana kadar 705 milyon TL'nin harcandığını ifade etti. Vali Arslan başkanlığında toplanan yatırımcı kuruluş temsilcileri ve il yöneticileri, sorunları masaya yatırdı. 2014 Yılı için 520 Milyon TL’lik ödeneğin bulunduğuna dikkat çeken Vali Arslan: “76 Projeye henüz başlanılamadı. Bugüne kadar yatırımların gerçekleşmesinde emeği geçenleri kutluyorum. Yeni toplantı salonumuzun hayırlı olmasını diliyorum. 2014 Yerel seçimlerinde yeni seçilen Belediye Başkanları, İl Genel Meclis üyeleri ve muhtarlara başarılar diliyorum” dedi.

"350 BİN TL’LİK KAPAK ÇALINDI"

Batman Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Bülent Tekik, 2014 yatırım programının henüz kesinleşmediğini belirtti. Tekik: “Geçen yılki yatırım programımızda kadın spor kompleksi ve Kültür merkezi inşaatı sürüyor. İzzettin Sütçü parkını da elden geçireceğiz. Kentte en büyük sorunumuzdan biri de kanalizasyon kapaklarının çalınmasıdır. 350 Bin TL civarında kanalizasyon kapağı çalındı. Kamu mallarının korunmasını istiyoruz” diye konuştu.

ZİLEK SUYUNDA SONA DOĞRU

DSİ Bölge Müdürü Okan Bal, Batman genelinde 11 projeden 6’sının ihale aşamasında olduğuna dikkat çekti. Önemli projelerden Zilek suyu projesinin tamamlanma aşamasında geldiğini kaydeden Bal: “Batman çayının ıslahında da 5 kilometrelik çalışma yapıldı. Islah çalışmasında fore kazıkların temeli atılacak. Zilek suyu projesini Bu projeyi tamamlar tamamlamaz Belediye’ye devretmek istiyoruz” dedi.

800 HEKTAR, KAMULAŞTIRMAYA TAKILDI

Batman Barajı sol sahil kanalın devamı olan 800 hektarlık alanın toplulaştırma nedeniyle tamamlanmayacağına da itiraf eden Bölge Müdürü Bal, şöyle konuştu: “Maalesef toplulaştırma yüzünden sol sahilin 800 hektarlık bölümünü bitiremiyoruz. Bu alanın tamamlanmaması yüzünden 5 bin hektarlık alan susuz kalacak. Toplulaştırma engeli olmasaydı proje çoktan biterdi.”

TARİHİ ESERLERE 61 MİLYON ÖDENEK

DSİ 16. Bölge Müdürlüğü kapsamındaki Ilısu barajı projesinde 18 projeye ödenek çıkarıldığına işaret eden Şube Müdürlüğü yetkilileri: “Kültür Bakanlığına taşınacak eserler için 61 Milyon TL ödenek ayrıldı. 70 yeni konut ve 25 yatak kapasiteli hastane ve Hasankeyf'in yeni yerleşim birimi için de bazı ihalelerin gerçekleşmesi bekleniyor” dediler.

KARAYOLLARI ÖDENEKSİZ

Karayolları 9. Bölge Müdürü Şamil Gülen, ödeneksizlikten bu yıl Batman’daki bazı projelerin aksayabileceğine işaret etti. Çevre yollarının aydınlatma işini de üstlenmeyeceklerini hatırlatan Gülen: “Gültepe kavşağı tamamlandı. Ancak eski Devlet Hastanesi kavşağı için çalışmalar sürüyor. Üç ay gibi bir sürede bu kavşak trafiğe açılacak. Köpürülü kavşağın yapılacağı Gültepe Şevket Başak camisi projesi ise aksayabilir. Çünkü ödenek sıkıntımız var. Batman’ın kavşak ve yollarına 145 Milyon TL'ye gereksinim var. 2014 ödeneğini kullandık. Ödenek gelmezse projelerimiz aksayabilir” dedi.

TPAO, 30 BİN METRE SONDAJ YAPTI
TPAO Batman Bölge Müdürü Gökan Akın, 6 kuyuda 30 bin metre sondaj yapıldığını ifade etti. 6 Kuyunun Kedil, Batıraman, Silvanka ve Beydağı bölgesinde olduğunu belirten Akın: “Kuyularda 30 bin metre sondaja ulaşıldı. 17 Sahadaki 573 kuyuda 1.7 Milyon varil petrol üretildi. Hedefimiz, yıl sonuna kadar 5.4 Milyon varile ulaşmaktır. 330 Milyon TL’lik bütçeden 23 Milyon harcama yapıldı. Bütçemizin yüzde 90’ını tutturuyoruz. Geçen hafta sonu Batı Raman’da tonlarca petrolün toprağa aktığı şeklinde haberler gerçeği yansıtmıyor. Beş varillik bir petrol sızması oldu. Ekiplerimiz, anında duruma müdahale etti” diye konuştu.


ARSLAN: “TPAO’YU SAHİPLENMEK ZORUNDAYIZ”
TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’ne yönelik haksız değerlendirmelerin olduğunu kaydeden Vali Yılmaz Arslan, şöyle konuştu: “Son dönemlerde ne yazık ki TPAO’ya haksız değerlendirmeler sosyal medyaya yansıyor. Batman’ı var eden bu kuruluşa sahip çıkılmalı. Sanki birileri TPAO’yu özelleştirmek için özel çaba harcıyor. 2 Bin 500 kişinin çalıştırıldığı bu kuruma artık ön yargıyla yaklaşılmamasını istiyoruz. Devletin kuruluşu olmasında yarar görüyoruz. Sorunları tartışalım ama kurumu yıpratmayalım.”  

Editör: TE Bilişim