** Batman Üniversitesi’nin konuğu olan gazeteci-yazar Muharrem Sarıkaya ve Prof. Dr. Fuat Keyman, ‘Yeni Anayasa çalışmaları’ konulu panelde önemli mesajlar verdi. ‘Ya reform ya da revizyon anayasası olacak’ diyen iki konuğu, öğrenciler soru yağmuruna tuttu.

‘ANAYASA’ KONULU PANEL
Batman Üniversitesi Batı Raman kampüsü konferans salonundaki panele katılan gazeteci-yazar Muharrem Sarıkaya ve Prof. Dr. Fuat Keyman, yeni anayasa çalışmaları ile son süreci değerlendirdi. Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdusselam Uluçam, bazı akademisyenler ile öğrencilerin katıldığı panelin moderatörlüğünü Yrd. Doç. Dr. Ahmet İlyas yaptı. İlyas, katılımlarından ötürü konuşmacılara teşekkür etti. İlk sözü alan Prof. Dr. Keyman, yeni anayasa sürecinin dünden itibaren başladığını ifade etti. Keyman, şöyle konuştu: “Her ne kadar iklim müsait değilse bile yeni başlayan anayasa sürecinin şansı çok yüksek. 2011’deki anayasa çalışmalarından farklı ve gerçekleştirme şansı yüksek bir anayasa şansıyla karşı karşıyayız. Yen anayasayı ayrışmış ve kutuplaşmış bir Türkiye’de yapıyoruz. Kutuplaşma ile güvensizlik beraber gidiyor. Diyarbakır Sur, Nusaybin ve Cizre’de ciddi çatışmalar yaşanıyor. İşte böyle çatışmalı bir ortamda anayasa çalışmaları başladı. Suriye ve Irak’ta devletlerin çöktüğü politakaların olduğu dönemde yeni anayasa çalışması başlıyor.”



“ADALET, EŞİTLİK VE
ÖZGÜRLÜKÇÜ ANAYASA”
Prof. Dr. Keyman, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çözüm sürecinde akil insanlar heyetinde de yer aldım. Toplantılarda ortaya çıkan talep sadece Kürt sorunu değil, herkes için adalet ve eşitlikti. Herkes için demokrasi talebi vardı. Sadece Kürtler için değil, farklı kimliklerin diğerinden üstün olmaması talebi vardı. Şimdi de adalet, eşit ve özgürlükçü anayasa isteği var. 82 Anayasası bu ülkeye kabus yaratmıştı. Hayallerimiz yok oldu. Yeni anayasaya Türkiye’nin ihtiyacı var. Çözüm süreciyle birlikte yeni anayasanın da eşzamanlı olarak gitmesini belki de bu çalışma sağlayacak.”

“25 YILDA BİR ANAYASA DEĞİŞİYOR”
Yaklaşık iki saat süren panelde verdiği mesajlarla dikkat çeken gazeteci-yazar Muharrem Sarıkaya: “Bu toprakların 208 yıllık bir geçmişi var. Bugüne kadar yapılan anayasal çalışmaların geçmişi çok eskiye dayanıyor. Ortalama 25 yılda bir anayasa değiştiriyoruz. 167 maddelik anayasanın 112’si değiştirildi. Bunlar arasında bazı maddelerin üç kez değişikliğe uğradığını görüyoruz. Toplumsal bir uzlaşıdan söz edemiyorsak, bu yapı bizi ifade edemiyorsa bunu tartışmalıyız. Anayasanın yetki veren bölümlerini hep tartışıyoruz. Hak ve özgürlükler meselesini önce somutlaştıralım deniliyor. Meclis bir arena yeri değil. Meclis Mutabakat Komisyonu arasında henüz uzlaşma sağlanmadı. Orayı bir TV yarışı haline getirmemeliz” dedi.



“YA REFORM YA DA REVİZYON OLACAK”
Önceki Cumhurbaşkanlarının yetkilerinin kısıtlanmasının gerektiği taleplerinin de olduğunu anımsatan Sarıkaya, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tükiye’nin başkanlık sistemini tartışması Özal döneminden geliyor. Özal sonrası cumhurbaşkanlığına bakıldığında çoğunun cumhurbaşkanlığı yetkilerinin yüksek olduğu ve kısıtlanması gerektiğine dikkat çekmişlerdi. Yeni anayasa revizyon mu ya da reform anayasası mı olacak? Toplumsal uzlaşıyı sağlayacak bir anayasa oluşmalı.” Panelden sonra öğrencilerin sorularını yanıtlayan Keyman ve Sarıkaya’ya Batman Üniversitesi Rektörü Uluçam, plaket takdim etti. 

Editör: TE Bilişim