15 Şubat sürecini geride bıraktığımız bugünlerde, 15 şubat’ta esnafın da büyük bir çoğunluğunun kapalı olması, cadde ve sokaklarda araba sayısının az olması ve hava muhalefetinin de gezinme için elverişsiz olması nedeni ile şehrimizin temizliği ve çöp sorununu bir kez daha hatırlamamızı sağladı.

Cadde ve sokaklarımız, kartonlarla ,kağıtlarla sigara izmaritleri sebze ve meyve kabukları ile dolu. Parklarımızdaki ağaçlarımız, toprağa düşen ağaç yaprakları yerine kuruyemiş kabuklarını doğaya geri dönüştürme hırçınlığında…..
Belediyemizin temizlik çalışmalarını yerinde gören birisi olarak, çalışmaların iyi olduğunu; ancak yetersiz olduğunu da söylemeliyim . İlimizin çöp sorunu iliğimize kadar girmiş ve artık rahatsızlık vermenin de ötesine geçmektedir. Aylar önce belediye de çalışan dostlarımdan bir tanesi ile sohbet ederken rahmetli VEDAT AYDIN da alıntı yaparak şunları söylemişti’’ Batman’ın temizlik sorunu, KÜRDİSTAN sorunundan dahi daha büyüktür; KÜRDİSTAN sorunu çözülür ama Batman’ın çöp sorunu zor çözülür’’ diyordu.

O zaman bu sözü söylediğinde bende derin etkiler bırakmıştı. Geçen süre zarfında VEDAT AYDIN’ın haksız olmadığı da apaçık ortadadır. Batman belediyesi her gün 47 araçla, 400 personelle bu işleri yürütmeye çalışmaktadır. Ancak çalışmalar yetersiz olmaktadır. Ve bu en önemli sebeptir. Ancak bunun kadar önemli olan Batman’da yaşayan bizlerin de temizliğe olan hassasiyet yetersizliği ve bilinç düzeyidir. Sigara izmaritlerini yere atma, yediğimiz sebze ve meyve kabuklarını cadde ve sokaklara atma, oturduğumuz parkaları kağıtlarla - kuruyemiş kabukları ile doldurma ve benzeri birçok yanlış eğilimlerimizle bu kirliliğe sebep oluyoruz. . Batmanımızın güzide caddelerinden olan GÜLİSTAN Caddesinde, sabahların erken saatlerinde temizlik personelinin burayı defalarca temizlediğine şahit olmuşumdur. Dakikalar sonra esnafımız sabah dükkanlarını açtıktan sonra buranın çöpten geçilemediğine şahit oluyoruz.

Diyarbakır Caddemiz de aynı… düşününki Batman Diyarbakır Caddesi üzerinde oturan insanlarımızın apartmanlarından sofra bezlerini aşığı doğru silkelediği bir memlekette yaşıyoruz. Zaman zaman sohbet ortamlarında da hemşerilerimizin bir kısmının batı illerine gidip geldikten sonra Batman’ın çok kirli olduğunu belirtiyorlar; ama aynı onlarla beraber gidip gelen birçok hemşerimizin, batı illerimizde iken yerlere çöp atmadıklarını; Batmana geldiklerinde ise şuursuzca attıklarını söyleyebiliyorlar. Bence çöp sorunu biraz da zihniyet sorunu . İster bu konuya dini açıdan yaklaşalım(dinimizde : temizlik imandandır,) isterseniz de insan hak ve hürriyetleri açısından yaklaşın, var olan durum bize hiç mi hiç yakışmıyor.

Ve artık psikolojik sınırlarımızı zorluyor. Peki sorunun çözümü var mıdır varsa nelerdir? Bence birincisi ve en önemlisi çevre kirliliğinin pis bir şey olduğu, insana yaraşır bir manzara olmadığını hepimizin kabul etmesi ve bununla mücadele etmesi gerekiyor. İkincisi ise belediyemizin temizlik çalışmalarında, hem daha hassas davranması hem de temizliğin kalitesini çok ama çok artırması, gerekirse ceza vermeyi de artırması gerekir. Üçüncüsü ise okullarda idareci ve öğretmenlerimiz bu konuda öğrencilerimize seminer panel tarzı etkinlikler düzenlemeli, öğrencilerimizin bilinç düzeylerini arttırmaları gerekir.

Dördüncüsü olarak da, kamu kurumları, sivil toplum örgütleri de şikayetlerini, rahatsızlıklarını daha yüksek sesle dile getirmeli, üzerlerine düşeni de yapmalıdırlar. Ve son olarak da anne ve babalar en başta kendileri de dikkat ederek, çocuklarına bu konuda daha fazla bilgi vermeliler. Gerçekten de bizler; caddeleri, sokakları, parkları ve her yeri çöplerle dolu olan bu kadim topraklarda böyle bir hayatı hakketmiyoruz. Lütfen herkes elini taşın altına koysun, temiz bir şehir adına ne gerekiyorsa yapılsın.

TEMİZ BİR BATMAN İÇİN DAHA GEÇ VE GÜÇ DEĞİL!