Ortadoğu…

Acı,

Gözyaşı,

Kan ve savaşla anılan tek coğrafya…


Gün geçmiyor ki bu coğrafyada yer alan ülkelerde insanlık dramı yaşanmasın. Emperyalist güçlerin her daim proje ürettiği bu toprakların yeni belası kuşkusuz IŞİD…


Batılı ülkelerin ‘devlet projesi’ haline gelen İslamı karalama yöntemleri şimdilik IŞİD’le yürütülüyor. Yarın yeni suni bir örgüt de gündeme gelebilir.


Bir yandan İslama prestij kaybetme çabası, bir yandan da Ortadoğu’yu yeniden şekillendirme uğraşları, insanların canlarıyla acımasızca yürütülüyor. Yeni ülkelerin doğacağı bu coğrafyada hesaplar her zamankinden daha ince yapılıyor. Bu hesapları kestirmek güç olsa da bu gelişmelerin varacağı rotayı kuşkusuz ABD belirleyecek.


***

Ortadoğu’daki bu hesaplar, tüm dünyanın gözü önünde bu coğrafyada yaşayan insanların kanıyla yapılıyor.


Suriye ve Irak’ta başta Kürtler olmak üzere insanlar evini, barkını, toprağını bırakıp komşu ülkelere sığınıyor.


Zorunlu göç, dalga dalga geliyor…

Türkiye’nin farklı kentlerinde milyonlarca sığınmacı yaşam mücadelesi veriyor.


Sığınmacılara kapılarını açan kentlerden biri de Batman…


Suriyeli ve Iraklı Kürt, Arap, Ezidi ve Afganlı sığınmacılarla birlikte 30 bin civarında sığınmacı kent merkezi, kenar mahalleler ve çadır kentlerde kalıyor.


Kente son sığınanlar ise Kobanililer…

Onlar da topraklarında ne varsa terk edip geldi elde-avuçta bir şey olmadan.


Batman’da valilik ve belediye başta olmak üzere birçok kesim ciddi yardımlar ulaştırıyor sığınmacılara. Ancak gıda ve giyim gibi temel ihtiyaçlar, akın akın kente sığınmaya devam eden sığınmacılara yetmiyor.


Belediye, yardım çadırlarıyla örnek yardım kampanyası başlatsa da kentin dinamikleri daha aktif hale gelmeli. Özellikle sivil toplum kuruluşları farklı ‘yardım’ kampanyalarıyla sığınmacı kardeşlerimize yardımları artırabilir.


***

Bayram…

Mübarek Kurban bayramını kuşkusuz daha ‘şen’ kutlamak isterdim.

Malum coğrafyamızdaki gelişmeler bayramı buruk hale getiriyor.


Ancak yeni bir gün, yeni bir bayram umuttur.


Bu topraklarda hüzün ve gözyaşı muhakkak yerini sevince ve huzurlu günlere bırakacaktır. Bu niyet, şimdilerde güç olsa da mazlum halklar hasret kaldığı günleri görecektir.


Bayramın birlik, beraberlik ve dayanışma ruhunu en iyi gösterebileceğimiz adres kuşkusuz sığınmacılardır. Umarım bu bayram, kurbanlıkları sığınmacılara da ulaştırırız. Kurban kesecek her yurttaş, sığınmacılara da ulaşmalıdır.


Yığınla olumsuzluğun yaşandığı şu günlerde bayrama en azından çocukların gözünden bakmayı deneyelim.


Mutlu bayramlar dileğiyle.