Röportaj: Melek Barış
AK Parti Batman Milletvekili aday adayı Ayla Işık ile ilgili merak edilen sorulara yanıt almak için bir araya geldik. Neden milletvekili olmak istediğini enine boyuna konuştuk.
2014 Yerel seçimlerinde Kozluk Belediyesi’nin AK Parti’ye kazandırılmasında önemli katkıları bulunan Ayla Işık bir anda dikkatleri üzerine topladı. Temayül yoklamasında 44 aday adayı arasından ilk dörtte yer alarak başarılı bir kadın olduğunu bir kez daha ortaya koydu.
Ak Parti Kozluk İlçe Teşkilatının çeşitli kademelerinde almış olduğu görevi başarıyla yürütmüş olan Işık, Kozluklu kadınların sesi olmakla kalmayıp kadınların problemlerini gündeme getirerek, çözüm için yoğun çabalarda bulundu.
Saha çalışmalarını sürekli kılan, bunu bir vatandaşlık ve insani bir görev addeden Işık, sadece seçim zamanlarında meydanlarda gözüken siyasetçilerden olmadı. Bu sebeple 7’den 70’e her kesimden vatandaşın sempatisini de kazandı.
Başarılı kimliği, mütevazı duruşu ve yaptığı faaliyetler sayesinde ‘Bu siyasi arenada ben de varım’ diyen Ayla Işık, ‘Benim en somut projem, Emek taahhüdü’ diyor ve devamında yaptığı açıklamaları sizlerin beğenisine sunuyorum.
 
Ayla Işık: 1972 Batman/Kozluk doğumlu. İlk, orta ve lise eğitimini Batman’ın Kozluk ilçesinde tamamladı. Halen Eskişehir Anadolu İlahiyat Fakültesi öğrencisi olup,  Kozluk Özel İlim İrfan Rehabilitasyon Merkezinde yöneticilik görevine devam etmektedir. Kürtçe ve orta düzeyde Arapça bilen Ayla Işık, evli iki çocuk annesi.
Neden siyaset yapmak istiyorsunuz?
Siyaseti çok saygın bir uğraş olarak görüyorum. Çünkü sorun çözme odaklıdır. Sonuçta hepimiz bu halkın bir parçası ve sıradan insanlarız. Elit ya da izole bir yaşamdan gelmiyoruz. Dolayısıyla halkımızın ve ülkemizin yaşadığı sorunların hepsini ben de yaşadım ve yaşıyorum. Bu sorunların çözüm adresi ise siyasettir. Bu yüzden siyaset yapıyorum ve önemsiyorum.
Ve neden AK Parti?
‘Neden AK Parti’ sorusu önemli bir sorudur. Bir vatandaş, bir Kürt anne, bir kadın olarak AK Parti'yi tercih etme kararım ve burada neden siyaset yaptığıma dair inanın yüzlerce sebep sayabilirim.
Özetle değinecek olursak?
AK Parti öncesi Türkiye ekonomisinin tam bir sömürge ekonomisi olduğunu hepimiz iyi biliyoruz. IMF'ye sürekli borçlu, siyasal istikrarsızlık ve ekonomik krizlerin başını alıp yürüdüğü, enflasyonun yaşam biçimine dönüştüğü, emeklinin işçinin ve memurun geçinemediği bir Türkiye gerçeği vardı. AK Parti iktidarı ülke ekonomimizi şaha kaldırdı. Cumhuriyet tarihi boyunca görülmemiş ekonomik verilere ve yükselişe imza attı. İMF'ye ve Kürdistan Bölge Yönetimine borç veren bir ülke haline geldik. TİKA aracılığıyla birçok ülkeye karşılıksız yatırımlar yapıyoruz. Milyonlarca sığınmacıyı karşılıksız ağırlıyoruz, enflasyonu unuttuk ve ekonomimiz hızla büyümeye devam ediyor.
Ve?
Yine AK Parti öncesi etkisiz ve bağımlı bir dış politikamız vardı. İktidarımız döneminde ülkemizin itibarını ileri derecelere yükselttik. Bağımsız, insani ve vicdani dış politikamız sayesinde Dünyada kurulan her yeni denklemde Türkiye ana aktörlerden biri oldu ve Türkiyesiz hiç bir hesap yapılamaz oldu. Dış politikamız bizi çok güçlü bir ülke haline getirdi.
Sanırım çözüm sürecine de değineceksiniz?
Evet. ‘Neden AK Parti’ sorusuna cevaben bir Kürt kadını olarak benim için tek başına çözüm süreci cevabı yeter de artar bile. Türkiye AK Parti iktidarı ile birlikte kadim medeniyetinin üzerine çökmüş 150 yıllık tozu silkeledi ve özüne dönmeye başladı. Kangrenleşmiş bir sorunu olan Kürt Sorununu demokratik ve barışçıl yöntemlerle çözmeye çalışıyor. Üstelik emperyalist güçlerin ve içerdeki işbirlikçilerinin tüm oyunlarına rağmen partimiz, çözüm sürecinin başarısı için büyük bir kararlılıkla çalışmaya devam ediyor. İnşallah 7 Haziran seçimlerinden sonra Anayasa'yı değiştiriyoruz. Yeni anayasa ile birlikte Kürt Sorununun çözümü dahil, eksiksiz bir insan hakları ve demokrasi yapısına erişeceğimizi düşünüyorum.
Batman'da AK Partiden kadın adaylarına pek rastlanmazken, bu genel seçimlerinde kadın aday adayları artış gösterdi. AK Parti'de siyasette kadının ilgisini çeken ne oldu?
Partimiz ülkeye yeni bir siyaset kültürü kazandırdı. Siyasal katılım ve siyaset yapma hakkını çok geniş tutan ve eski siyaset anlayışının kötü alışkanlıklarını tarihe gömen bir AK Parti siyaseti var. Bölgemizde eskiden bizim gibi sıradan insanlar, hele kadınlar değil siyaset yapmak, partilerin önünden bile geçemezdi. AK Parti eski siyaset anlayışını sildi ve her vatandaş gibi biz kadınların da önünü açtı.
Siz Batman siyasetine ne katmak istiyorsunuz?
Batman siyasetinde şuana kadar kadın milletvekili temsiliyeti olmadı. Ben bunu başarırsam evvela büyük bir tabuyu yıkıp, Batman siyasetinde kadın temsili ile birlikte birçok şeyin kendiliğinden katma değer sağlayacağını düşünüyorum.
Aday olmak istediğiniz Batman ile ilgili ne gibi düşünceleriniz var?
Batman'la ilgili çok düşüncem var ve bitmez. Batman'ın hem merkezini hem de her bir ilçesini, beldesini ve köyünü sahada görmüş, yaşamış bir siyasetçiyim. Gerçekçi konuşmak gerekirse tek başıma şunu veya bunu Batman'a kazandıracağım gibi altından kalkılmayacak vaatlerde bulunmam. Ancak ben bu kentin alt ve üst yapı, eğitim, çevre, imar, istihdam ve sosyal yaşama dair tüm sorunlarına vakıfım. Hükümetimizin politikaları çerçevesinde gözlemlediğim ve bana yansıtılacak her sorunun çözümü için elimden gelen her şeyi yapacağıma dair rahatlıkla taahhütte bulunabilirim.
Erkek adayların çoğu projeleriyle ortaya çıkıyor fakat kadın adaylarda buna pek rastlanmıyor, ‘Batman ve proje’ vaatleri ile ilgili ne düşünüyorsunuz?
Ben belediye başkan adayı değil, milletvekili adayıyım. Dolayısıyla alanıma girmeyen veya tek başıma yapamayacağım projeleri vaat edemem. Benim en somut projem; Emek taahhüdü. Hükümetimizin başarılı hizmet siyasetinin Batman'da en iyi şekilde yürütülmesi için ve Batman'ımızı layıkıyla temsil etmek için var gücümle çalışacağımı taahhüt ediyorum. Kendimi bu konuda yeterli gördüğüm için aday oldum.


Partiniz için şu ana kadar ne yaptınız ve neler yapabilirsiniz?
Partim için bana verilen her görevi layıkıyla yerine getirmeye çalıştım. Yönetim kurulu üyeliği, kadın kolları başkanlığı yaptım. Partimin kuruluşundan bu yana girdiği her seçimde aşkla ve şevkle çalıştım.  Bundan sonra da aynı çalışmalarımı inşallah devam ettireceğim.
Peki, Batman’a bugüne kadar ne kattınız?
Ben tek başıma bu memlekete bir şey katmadım katamam da. Partimde her bir dava arkadaşım gibi siyaset yaptım, çok çalıştım, sosyal çalışmalarda bulundum. Partim de çok şükür bu memlekete cumhuriyet tarihi boyunca görülmemiş hizmetleri yaptı ve Batman'a çok şey kattı.
Sosyal çalışmalarınızdan söz etsek?
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yaşanan kadın sorunlarına yönelik çeşitli araştırmalar yaptım. Kadınların siyasal katılım hakları için mücadele verdim ve bu konuda yazılar yazdım. Kürt Kadınlarının dağa çıkış sebepleri ile ilgili yapmış olduğum araştırmanın yanı sıra kamuoyunda Silokozis hastalığı olarak bilinen kot kumlama atölyelerinde çalışan ve ölümcül hastalığa yakalanan gençlerin dramlarına yönelik çalışmalar yaptım. Bununla ilgili bazı yerel gazetelerde makalelerim yayımlandı. Kozluk ilçesi başta olmak üzere Batman’a yerleşen Suriyeli sığınmacılara ilişkin insani yardım faaliyetleri başta olmak üzere, İHH ile pek çok organizasyonda yer aldım.
Kendinizi nasıl tanımlarsınız?
Bu çok zor bir soru. İnsan fıtratı itibariyle kendini merkeze koyduğunda çok objektif olamaz. İyisi mi benim tanımım, sizde bıraktığım izlenim olsun.
Sohbetimizi nasıl tamamlamak istersiniz?
Adaylık sloganımla olabilir:‘Jibo Aşitî Dest Bidin Hev!’ ‘İnsanız, ümmetiz, kardeşiz’