Bugün, üçüncü yazımı yazıyorum. 

Sizinle beraber olmak gerçekten güzel. Sohbet edeceğimiz konu, başlıkta olduğu gibi profesyonel futbolcunun yapması gerekenler…

Geşmişte bu işi 16 sene yaptım. ‘İş’ diyorum çünkü; bu bir meslek.

Her meslekte olduğu gibi en iyisini yapmak gerekiyor. Maalesef en iyisini yapamadım ama şunu yapabilirim; profesyonellik sürecinde doğru yapamadıklarımı aday arkadaşlara anlatıp en azından yaşadığım bu süreçte dersler çıkarabiliriz.

 

Bir daha dünyaya gelsem tekrar futbolcu olmak isterim.

Nedenleri, yazın en sıcak zamanlarında onbeş gün en serin yere gidip kamp yapılır. Kışın en soğuk zamanında tekrar en sıcak şehirlere gidilip onbeş gün kampa girilir. Sürekli seyahatler... Lüks otellerde kalıp hayatı tatmak, yaşamak. Sağlığın için spor yapıp karşılığında üç ayrı yerden para kazanmak. Transfer parası... Maç primi ve maaşın... Ekmeğin fiyatını, sebzenin fiyatını bilmezsin. Neden? Çünkü üç öğün yemek hep önünde, gayet güzel değilmi arkadaşlar?

 

Bir de şan, şöhret cabası...

Bu işin en kötü tarafı, futbolu bıraktığınız andır…

Sudan çıkmış balık gibi oluyorsunuz. Yanlız kaldığınızı hissedip hayata yeni atılmış oluyorsunuz. Etrafınızdaki insanlar azalır. Yeni dünya yaratırsınız kendinize.

 

Şimdi gelelim profesyonel futbolcu adaylarına.

Kendi sözlerimden çıkıp ünlü bir futbolcunun sözlerinden yola çıkmak istiyorum. Alex, Fenerbahçe’ye gelmiş… En profesyonel futbolcuya sormuşlar. Okan ve Gökay… Biri 18 diğeri 19 yaşında ve çok erken yaşta Fenerbahçe’nin formasını giyiyorlar ne dersiniz? Alex’in yanıtı; “Tabiki bu yaşta Fenerbahçe’nin formasını giyiyorlar olmaları güzel ama yetmiyor. Bol bol kitap  okumaları lazım. Sürekli araştırmacı ve kendilerini yenilemeleri lazım….”

 

Bakıyorum liglere ikisi de kayıp. Anlayacağımız profesyonel olmak yetmiyormuş. O işi benimsemek önemli, bu yüzden en iyisini yapmak önemli. Çünkü sürekli yarışmacısınız.

Şimdi gelelim ne yapmaya?

Sizler özelsiniz, normal insanlar gibi değilsiniz. Maç-antreman programına göre hayatınızı şekillendiriyorsunuz. Duştan sonra saçlarınızı kurutmak bile önemli, kurutmadığınızda hastalanma riskiyle karşılaşırsınız. Hasta olduğunuzda yarıştan koparsınız. Günde dört kere dişinizi fırçalamanız lazım. Dişler çürüdüğünde hemen vücudunuza etki, bu da yarıştan koparır. Beslenme önemli. Harcadığınız kaloriye göre değişir. Uyku özellikle akşam uykusu çok önemli. Ama en önemlisi Alex’in söyledikleri…. Altını çiziyorum; yetindiğiniz anda bitersiniz.

 

Geçmiş Ramazan bayramınızı kutlar, bana sizinle beraber olma fırsatını veren Çağdaş ailesinin de bayramını kutlarım.

Sağlıcakla kalın.