“Batman için, sanat için yeni projelerimiz var” 


**Son yıllarda tiyatro grubuyla adından söz ettiren Mancu ve ekibi, Batman Çağdaş’a hedeflerini açıkladı.  Kültür ve Turizm Bakanlığında projelerine destek bekleyen tiyatrocu ve skeç ustası Mancu; “Batman’dan Türkiye için çalacağız” diyor.

**Sponsorluğunu Yeşil Vadi’nin yaptığı projede yaklaşık 100 sanatçının yer alacağını belirten Mancu, iddialı konuştu; “Doğa için çal projemizi bu kez farklı bir konseptle ele alıyoruz. Bakanlık projemizi imzalar imzalamaz Türkiye’nin dört bir yanına yayılacağız.”

 

Söyleşi: Mesude ALGAN

AMATÖR GRUBUN BAŞARISI

2008 Yılında “Ünsüz Komedyenler” adı ile Batman’ın Kozluk ilçesinde Mancu tarafından kuruldu. Tiyatro grubu Kozluk ilçesinde kurulan ilk amatör tiyatro grubudur. 1 yıl boyunca skeç türünde oyunlar sergilendikten sonra 2009 Yılında “Ancu Sanat Tiyatrosu” olarak isim değiştirmiş ve Mancu tarafından yazılan, Kozluk sorunlarını dile getiren ilk uzun gösterileri olan “eskiden akıllıydık” oyunu ile kozluk halkının büyük beğenisini toplamıştır. Tiyatro alanında ilerleyen grup daha sonra müzik grubu kurarak Kültür ve sanat alanındaki yelpazesini genişletip ilçeye çeşitli gösteriler ve konserler sunarak etkinlik alanında hizmet etmişlerdir. 2010 Yılında İstanbul’da çeşitli tiyatrolarda atölye çalışmalarına katılıp ve usta oyuncuların yanında eğitimlerini tamamlayan Mancu, 2012 yılında Batman’a gelip ‘Mancu Production’ ekibini kurdu. Kültür ve Sanat yelpazesini daha da genişleten ekip “Tiyatro, Müzik, Resim, Kısa film, Sosyal medya çalışmaları, Fotoğraf” gibi sanatın her alanında Batman’da ‘Varım’ dedi.

İSMİYLE  MARKALAŞTI

Batman-Kozluklu olan Mancu, İstanbul ve Ankara’da sanat ve oyunculuk eğitimi almış. 3 Yıl önce de  Batman’da faaliyetlere başlamış. İsminin ve soy isminin baş harflerini bir araya getirip ‘Mancu’ lakabını hayata geçirirken ismiyle değil ‘Mancu’ sıfatıyla anılmak istediğini ifade etti. İlkokuldan beri sanatla uğraştığını söyleyen Mancu, 2008 yılında ilk bağımsız ekibini kurdu. Bunun yanı sıra oyuncu koçluğu, müzik alanında yapıtlar, tiyatro ve 2012’den itibarende kısa filmler yapmaya başlayan Mancu, ilk yapıtlarını şöyle dile getirdi; “İlk tiyatro hayatıma Kozluk’ta Kürtçe bir oyunla başladım. Daha sonra Kürtçe-Türkçe dilleriyle oyunlarımı sürdürdüm. Sanatımızı, toplumsal sorunlarımızı Türkiye’ye anlatmak için ortak dil olan Türkçe şeklinde Tiyatro oyunlarına devam etme kararı aldım.”



USTA OYUNCULARDAN EĞİTİM ALDI

Mancu, ilk olarak ‘Haybeden Gerçek Üstü Aşk’ adlı 1’i kız, 1’i erkek 2 kişilik Yılmaz Erdoğan’ın yazdığı konusu aşk üzerine olan oyununu Batman halkına sundu. Beğeni topladığı için oyunu tekrardan ama bu sefer yöreye uyarlayarak izleyiciyle buluşturan Mancu, şöyle konuşuyor; “Seyircilerimize asla seyirci gözüyle bakmıyoruz. Arkadaş olarak bakıyoruz. O yüzden daha çok yöremize ait çalışmalar ve yöremizin sorunlarını konu alan skeçleri daha çok tercih ediyoruz. 1’i kız, 1’i erkek 2 kişilik oyunumuzu 3 yıl boyunca kapalı gişe oynadık. Batman’daki beğeniler bizi sevindirdi.”

OYUNCU KADROSU GENİŞLEDİ

Oyunculuk ve yönetmenlikle ön planda olan Mancu, başarılı gençleri öne çıkarmayı planlamış. Mancu, oyuncu kadrosunun genişlemesini de şöyle özetliyor; “Diğer kurulan gruplar dışarıdan yeni arkadaşlara yer vermezken ben her seferinde yeni, istekli ve başarılı arkadaşları seçip projelerimde onlara yer verdim. Başvuranlar arasından iyiyi değil, en iyiyi seçmeye özen gösterdim ve bunu da başardığıma inanıyorum. Öncelikle prova saati olan 1 yönetmen 12 oyuncu şeklinde skeç hazırladım. Yönetmen olarak sahne arkasında oyuncu arkadaşlarımı hem yönlendirip hem eleştirdim. İzleyici arkadaşlarımız tarafından çok sevilince kendim de sahnede oyuncu arkadaşlarımla beraber oyunun ikncisini oynadık.”

SANATÇILARA VEFA GECESİ

Ahmet Kaya ve Yusuf Hayaloğlu anısına 2014’ün 4 Nisan gecesinde vefa gecesi düzenleyen Mancu ve ekibi, Ahmet Kaya’nın eşsiz, ruhu okşayan şarkıları eşliğinde Yusuf Hayaloğlu’nun da muhteşem şiirlerini dinleyiciyle buluşturdu. Mancu, konseptlerini şöyle anlattı; “Normal bir konser yapsan istekler farklı oluyor. Halay çekmek isteyeni, şarkı dinlemek isteyeni oluyor. Ama biz böyle bir konsept oluşturarak tüm Ahmet Kaya ve Yusuf Hayaloğlu sevenlerini bir araya topladık. Ayrıca özellikle 4 Nisanı seçtik. Ahmet Kaya, Yusuf Hayaloğlu cümleleriyle ön plana geldiği için onun ölüm tarihini seçerek bunu öne çıkarmak istedik.”

VEFA GECESİNİN İKİNCİSİ

 Bu yıl tekrardan vefa gecesinin ikincisini yapmaya hazırlanan Mancu, ekibine de teşekkür borçlu olduğunu söylüyor; “Ahmet Kaya’nın şarkılarından çok yemek yiyen sanatçılar var ama onları anma konusunda eksik olduğumuzun farkına vardık. Bizim onlara yok mu vefamız diyerek böyle bir organizasyona giriştik. Projede yer alan tüm sanatçı arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.”

“SANAT EVİMİZ YIKILDI AMA...”

Bahçelievler Mahallesindeki Sanat evinin kentsel dönüşüm programı kapsamında yıkıldığını anlatan Mancu, ilgisizlikten de yakınıyor; “Grubumuz pes etmedi, yeni fikirlere yelken açtı. Asma Altı Cafe’nin sahibi Hüseyin Yılmaz’ın desteğiyle Batman’a yeni ve otantik güzel mekan kazandıran gençlerin olması şehrimiz adına örnek bir yatırımdır. Sanat evimizi herhangi bir kurum ve kuruluştan destek almadan açtık. Sanatçı arkadaşlarımla evi otantik bir yer haline getirdik. Gece-gündüz, sen-ben demeden çalıştık. Kentsel dönüşüm kapsamında Bahçelievler’deki  tek katlı bahçeli evimizin yıktırılması bizi üzdü. Ama yılmadık, çalışmalarımıza devam ettik. Batman için, sanat için yeni projelerimiz var. Bu konuda en büyük ve tek destekçimiz olan Hüseyin Yılmaz abimize, canı gönülden teşekkür ediyoruz. O olmazsa Asma Altı’nı bu hale getiremezdik. Hüseyin abi gibi destekçilere ihtiyacımız var. Destek bekliyoruz. Hem halkımızdan, hem kuruluş ve derneklerden bize destek vermelerini istiyoruz. Böyle güzel adamlar bizi desteklerse biz de daha güzel şeyler yapacağız. Ortağım Memet’le sabahlara kadar dekor için çalışıyoruz. Ressam olan Memet, Kontoplak üzerine yağlı boya ile farklı güzel resimler ortaya çıkarıyor. Asma Altı’nı çok otantik hale getireceğiz. Bu konuda iddialıyız.”



“TÜRKİYE BU PROJEYİ KONUŞACAK”

Kültür ve Turizm Bakanlığının onayını beklediği projenin Türkiye’de konuşulacağını iddia eden Mancu, ‘Batman’dan Türkiye için çal’ projesini kısaca özetledi; “80’i müzisyen, 20’si teknisyenin yer alacağı ekip Batman için ses getirecek. Batman’ın yerel sanatçıları bu defa Batman için söyleyecek. ‘Doğa için çal’ adlı projeyle aynı konseptte olacak bu çalışma Türkiye’de konuşulacak.  20 Gündür başladığımız bu projede ciddi yol aldık. Bakanlıktan izin beklediğimiz bu projeye izin çıkar çıkmaz Batman’ın tarihi dokusunu yansıtan Hasankeyf, Kozluk-Hazzo Kalesi ve Sason-Mereto dağında bir dizi çekim gerçekleştireceğiz. Stüdyo çalışmalarını tamamladığımız bu projenin sadece dış mekan çekimlerini bekliyoruz.”  

Editör: TE Bilişim