** Petrolkenti Batman, TUİK (Türkiye İstatistik Kurumu) verilerine göre en fazla işsizin olduğu kent... En fazla genç nüfusun olduğu kentlerin başında da Batman yer alıyor. Gençlere kentteki sosyal yaşantıyı, Valilik, Belediye ve Kültür-Turizm gibi kurum-kuruluşlarından beklentilerini, çalışmak istedikleri alanları ve yerel medya ile ilgili düşüncelerini sorduk....

** Gençlerin ortak görüşü kuşkusuz, kentteki sosyal aktiviteler ile iş imkanlarının yetersizliği. Sizleri özelde bir birinden farklı, genelde ise ortak görüşleri olan gençlerin düşünceleriyle baş başa bırakıyorum...

HAZIRLAYAN: KÜBRA ŞENSES

 

GENÇLER KONUŞTU
Murat Dadak (20): “Boş zamanlarımı film izleyerek, kitap okuyarak değerlendiriyorum. Batman’daki sosyal aktiviteleri yeterli bulmuyorum. Çünkü varsa bile haberim yok. Bunun sorumlusu ben değilim. Sorun gerekli tanıtım ve reklamın yapılmamasından kaynaklanıyor. İnsanları sosyalleştirebilme anlamında faaliyetler olmalı. Mesela sanatsal aktivitelerin yoğunluğunu arttırmak gibi. Kurslara yoğunluk verilmesi, tiyatro yapmak isteyenlerin kendilerini geliştirebilmeleri adına oyunculuk eğitimi alabilecekleri yerler olmalı. Kendi iş alanımla ilgili uygulama yapacağımız imkanlar da yeterli değil. Tiyatroyla ilgili fikirlerim var ama maddi destek yok. Batman’daki iş imkanlarını da yeterli bulmuyorum. Yeterli olsaydı onca işsiz insanla karşılaşmazdım. Son olarak Batman’daki yerel medya hakkında konuşacak olursam,
yerel medyamızı gazeteden de netten de yoğun bir şekilde takip etmiyorum. Neden? Çünkü, gazeteyi elimize aldığımızda birinci sayfada iş adamları, vali, bakan...vs üst kısım adamların gittikleri taziyeden, yedikleri yemekten bahsediliyor. Geriye kalanda da reklamlar var. Batman’ın sorunlarına yeterli inilmiyor.”



Elif Pala (20): “Boş zamanlarımı çeşitli etkinliklere, STK’lar ve kulüplerin toplantılarına ya da programlarına katılarak değerlendirmeye çalışıyorum. Batman’daki sosyal aktiviteleri maalesef yeterli bulmuyorum. Bu durumdan kurtulmak için öncelikle kendi kültürümüzü temsil edecek etkinliklere yer verilmeli, malum kaybetmek üzereyiz. Belediye konserler, imza günleri ve çeşitli etkinlikler düzenlenmeli. STK ve kulüplerin ücretsiz kullanımı için bir sivil toplum merkezi inşa edilmeli. Böylece kültürel ve sosyal faaliyetler STK ve kulüpler için fazla masrafa neden olmadan yapılabilir. Alanım sosyal hizmetler. Bölümümle ilgili Batman’daki imkanları yeterli buluyorum. Fakat iş imkanlarını yeterli bulmuyorum. Çeşitliliği artmalı. Hızla gelişen bir şehir olarak daha çeşitli iş imkanları sağlanmalı. Yerel medya hakkındaki düşüncelerim ise medyanın daha fazla gelişmesi yönündedir. Zira gazetelerde haber değeri olmayan bir çok haber görüyorum. Kalite artmalı, daha seçici olunmalı.”

 

Rabia Şen (20): “Genellikle zamanımı kütüphane ya da sinemada geçiriyorum. Batman’daki aktiviteler yetersiz. Özellikle gençler için pek yapılacak bir şeyler yok. Düzgün sohbet ortamları ya da gezebilecekler, öğrenebilecekleri bir müze, müzik festivalleri, gezi etkinlikleri, gençlerin kendini ifade edebileceği bir ortam oluşturulabilir. İş imkanları yönünden özellikle Doğu’da ve Güneydoğu’da iş sıkıntısı var. Bence bu konuda yetkililere çok önemli işler düşüyor. Yerel gazeteler de yetersiz  biraz daha geliştirilmeli. Siyasi haberler dışında, kültür, spor, müzik hakkında da yazılar yazılmalı ve gençler için bir bölüm oluşturulmalı.”


Zekeriya Sevim (21): “Batman’da sosyal imkanlar olmadığı için boş zamanımı genellikle arkadaşlarımla kahvehanede oturarak geçiriyorum. Ayrıca futbol da oynuyorum. Sosyal aktivite mi ? Batman’da mı? Güldürmeyin lütfen. Bu durumdan kurtulmak için öncelikle park sayısı arttırılıp, kültür şenlikleri düzenlenmeli ve iyi sanatçılar getirilmeli. Futbola yönelmiş biri olarak Batman gibi gelişmiş bir yer için yeterli anlamda spor yapacağımız bir alan yok. Batman’daki  iş imkanları son zamanlarda arttırıldıysa da biraz daha önem verilmeli. Yerel medyadan bahsedersek, milletvekillerinin elinde olduğu için özgür bir haber anlayışı olduğunu düşünmüyorum.”

 

Ramazan Ekinci (25): “Boş zamanlarımı gitar ve keman çalarak geçiriyorum. Buradaki faaliyetler normal düzeyde değil ama küçük bir şehir olduğu için bu da normaldir. Bunu değiştirmek için festivallere fazladan yer verilmeli. Sosyo-kültürel faaliyetlere ağırlık verilmesinden yanayım. Türkçe öğretmeniyim ama müzikle daha çok ilgileniyorum. Normal düzeyde müzik kursları var ve bu kurslara biraz daha önem verilmeli. İş imkanları sorusu can alıcı. Batman şehri bir petrol kenti olmasına rağmen iş imkanı az. Bu da Batman’ın kanayan yarasıdır. Bence gençler biraz başı boş geziyor Doğunun parlayan yıldızı olan şehrine yakışmıyor bu durum. Yerel medya hakkındaki düşüncelerim; medya bir toplumun damarlarında akan kandır, bu kanın da temiz akması lazım. Günümüz dünyasında bu biraz zor oluyor yerel medya da bu kirlenmişlikten payını almıştır ne yazık ki ama her şeye rağmen kaliteli medya da yok değil. Doğruları yazıp çizenler de var.”


Emrullah Budak (21): “Boş zamanlarımda internete takılırım. Gazete okumayı, bulmaca çözmeyi severim, arkadaşlarımla takılırım. Batman’daki sosyal aktiviteleri yetersiz buluyorum. Batman’da olan sosyal aktiviteler belli tarihlerde oluyor, bu da göze çarpan bir eksikliktir. Batman’da sosyal aktiviteler yapılmadan önce bizim insanımızın medeniyetini geliştirecek aktivitelere ihtiyacı vardır. Valilik olsun Belediye olsun, gençleri topluma kazandıracak aktivitelere önem vermelidir. Mesela ben Mühendislik fakültesinde okuyorum ve benim bölümümle ilgili kendimi geliştirecek kurslara ihtiyacım var ama maalesef o kurslardan özel kurslar da dahil hiçbir şekilde yararlanamıyorum. Bunun bir an çözülmesi Batman'ın geleceğinin belirlenmesinde önemli rol oynayacaktır. Gençler kendi memleketlerinde kendi insanına hizmet eder bundan daha güzel ne olabilir ki. İş imkanları olanağı meslekten mesleğe değişiyor tabi ama yine de çok yetersiz kalıyor. Bunun da inşallah ileride çözüleceğine inanıyorum. Batman'da yerel medya gerçekten çok iyi ve disiplinli çalışıyor. Ben bir öğrenci olarak severek takip ediyorum.”

Fuat Özdemir (26): “Boş zamanlarımı kitap okuyarak veya gezerek geçiriyorum. Batman sosyal aktiviteler konusunda çok yetersiz bilhassa tiyatro üzerinde durulmalı ve yöreyi tanıtacak eserler (müze gibi) mekanlar inşa edilmeli. Halk kültürümüzün yaygınlaştıracak faaliyetler düzenlenmeli. Türkçe öğretmenliği okuyorum. Kendi bölümümle yapacağım bir imkanımın olduğunu sanmıyorum. Gelişen bir şehir iş imkanları yeterli, fakat nitelikli işçi sayısında sıkıntı olduğunu düşünüyorum ve bunun için mesleki eğitim kurslarının yaygınlaştırılması gerekiyor. Yerel medya ise sosyal medyayı kullanma açısından çok yetersiz.”

 

Muhammed İstek (20): “Boş zamanlarımı bilgisayar başında geçiriyorum. Batman’daki aktiviteleri yeterli bulmuyorum. Bu durumdan kurtulmak için festivaller, tanınmış sanatçıların konserleri yapılabilir. Maalesef pazarlama alanında yeteneklerimi geliştirecek, uygulama yapacağım yerler yok. Tüm yerel gazetelerin Batman Çağdaş gazetesini örnek alması gerek. İlçe haberlerine daha çok yer verilmeli ve gençlere yönelik haberler yapılmalı.”

 

Editör: TE Bilişim