“Minderde Mardin canavarıydım”
“3 Günlük idmanla milli oldum”

**1970 Yılında Gercüş’ün Hisar köyünden geldiği Batman’da eğitimini sürdürdüğü Atatürk ortaokulundaki ‘kır koşusu’ müsabakaları, Mehmet Şimşek’in yaşamını değiştirmişti. Komşu İl Diyarbakır’ı bile görmeden gittiği Cezayir’deki olimpiyat şampiyonasında Şimşek, ‘tuş kralı’ olmuştu.

**Mehmet Uzun, Mehmet Güçlü, Mehmet Cambaz ve Mehmet Sarı ile birlikte Akdeniz olimpiyatları şampiyonasında “Mehmet’ler altına hücum ediyor” manşetlerini boşa çıkarmadıklarını söyleyen tuş kralı Mehmet Emin Şimşek; “Köyden Batman’a geldiğimde 14 yaşındaydım. 3 Günlük idmanla Milli güreşçi olmuştum. Ancak şimdilerde mazisi başarılarla dolu Petrolspor güreş takımı mumla aranıyor” diye konuştu.

13 YILDA 40 MADALYA, 10 KUPA
1970-1983 Yılları arasına 40 madalya ile 10 kupa sığdıran Türkiye’nin tuş kralı Batmanlı Milli güreşçi Mehmet Emin Şimşek, Mehmet Uzun, Mehmet Güçlü, Mehmet Cambaz ve Mehmet Sarı ile birlikte güreş sporuna tarih yazdıklarını söylüyor. Batman’ın Fatih mahallesinde yaşamını sürdürdüğü evin bir odasını minderlerde aldığı madalya ve kupalarla süsleyen Milli güreşçi Şimşek; “Bir dönemler Kartal’dık. Mindere çıktığımda o dönemler TRT spikeri ve yılların duayen gazetecisi Halit Kıvanç, köyüm Hisar o yıllarda Mardin’e bağlı olduğundan bana ‘Mindere Mardin canavarı geldi’ diyordu.  Boyum kısaydı. Rakiplerim beni görünce ‘Mardin canavarı bu mu’ diyorlardı. Onları tuşladığımda sesleri kesiliyordu. O yıllarda minderde fırtınalar estirirdik” diyor.


KIR KOŞUSUNDAN GÜREŞE
1970-1975 Yılları arasında Batman Petrolspor güreş takımında altın madalya ve kupalarla adını altın harflerle güreş sporuna yazdıran Milli güreşçi Şimşek, Türkiye Petrolleri Batman Bölge Müdürlüğü tesislerindeki Atatürk Ortaokulu 2. sınıfında Atatürk Kır koşusuna katıldığı sırada dönemin unutulmaz güreş antrenörü Mehmet Esenceli’nin kendisini keşfettiğini söylüyor ve ekliyor; “1970 Yılında Hisar’dan Batman’a gelmiştik. Merhum babam da Türkiye Petrolleri’nde çalışıyordu. Şimdi ki TP bölge binasının olduğu alan, güreş antremanlarının yapıldığı yerdi. Petrolspor güreş takımında kimler yoktu ki? Ali Rıza Alan, Vehbi Akdağ, Osman Türk, Seyit Hışırlı, Asım Bülbül, Yusuf Demir ve Alaattin Yıldırım gibi Türkiye milli güreş takımında forma giyen ünlü güreşçiler Batman’daydı. Asıl branşım atletizmdi. Katıldığım koşularda birinciliği elde ederdim. Güreş sporuna da merakım vardı. Bir gün Petrolspor güreş idmanlarını izlerken Mehmet Esenceli, beni bir güreşçiyle müsabakaya tuttu. Rakibimi devirdim. Güreşçiler inanamadı. İkinci kez hatta üçüncü kez de karşıma çıkardılar. O’nu her defasında yere bırakınca Mehmet hoca elimden tuttuğu gibi beni takıma götürdü. Üç günlük idmanla güreşçi olmuştum.”



“DİYARBAKIR’I GÖRMEDEN CEZAYİR’İ GÖRDÜM”
56 Yıllık Batman Petrolspor kulübü bünyesindeki güreş dalı sporunun başarılı dolu günlerinin bir mazi olarak geride kaldığını da anlatmadan edemiyor Şimşek; “Neydi o günler. Petrolspor güreş takımı Türkiye’deki müsabakaların yanı sıra Avrupa ve olimpiyatlarda minderlerde fırtına gibi esiyordu. 1975 Yılının Temmuz’un da Cezayir’de 7. Akdeniz oyunlarında 5 Mehmet, altın madalya almıştı. Hala o gazetelerin küpürünü hatıra olarak saklıyorum. ‘Mehmet’ler altına hücum ediyor’ başlıklı manşette Mehmet Uzun, Mehmet Güçlü, Mehmet Cambaz ve Mehmet Sarı ile birlikte Akdeniz olimpiyat şampiyonasında minderde rakiplerimizi devirmiştik. Bursa’daki müsabakalarda Coşkun Soygu’yu 12 saniyede en seri tuşla yenmeyi başarmıştım. 100 Kilometre yanıbaşımızdaki Diyarbakır’ı görmeden Cezayir’e gitmiştim. Bir hafta süreyle kaldığım Cezayir, o dönem bana ilginç bir ülke gelmişti. Cezayir’deki o başarı öyküsünü ömrüm boyunca unutmam.”




“MADALYA VE KUPALARLA HÜZÜNLENİYORUM”
6 Çocuk babası Şimşek, Batman’da adının bir ilköğretim okulu ile Hisar’daki bir caddeye verilmesinden duyduğu mutluluğu kelimelerle ifade edemeceyeğini söylüyor. Fatih mahallesindeki evinin bir köşesinde oluşturduğu gurur köşesinde her gün bakıp geçmiş günlere nostalji yaptığını da ifade ediyor ve şöyle devam ediyor Şimşek; “64 Yaşındayım ama kendimi hala bir genç güreşçi gibi hissediyorum. Sporumu aksatmıyorum. Hemen her gün 40 madalya ile 10 kupanın olduğu vitrinime bakıp o büyük başarıları nasıl elde ettiğimiz günler gözümün önünden bir film şeridi gibi geçiyor. Benim için bu madalya ve kupaların manevi değeri çok büyük. Aktif olduğum güreş sporu yıllarımda Almanya başta olmak üzere bazı ülkelere beni davet ettikleri halde gitmek istemedim. Çünkü genç güreşçileri burada keşfetmek istedim. Hala hayatta olan eski güreşçi arkadaşlarımla güreş sporuna neler yapabileceğimizi konuşuyoruz.”



“GÜREŞ ÇÖKÜŞTE”
Birçok kurumun özelleştirilmesiyle güreş sporunun çöküş dönemi içinde olduğuna da dikkat çeken Milli güreşçi Şimşek, güreş sporunun içine düştüğü hazin çöküşü bakın nasıl özetliyor; “Daha önce 500 personel çalıştıran kurumlar mutlaka güreş takımlarını kurarlardı. Örneğin; Batman’da Türkiye Petrolleri küçüldü. O eski Milli güreşçileri bağrında bulunduran Türkiye Petrolleri’nde son yıllarda adından söz ettiren tek bir güreşçi çıkmadı. Her şeyden önce güreş sporunun yeniden canlanması için o yıllar öncesinde olduğu gibi deplasmanlı güreş ligleri oluşturulmalı. Eskiden güreş müsabakaları 4-5 ay sürerdi. 7 Ay kamp gördüğümüz olurdu. O turnuvalar sayesinde güreşçiler keşfedilirdi ama şimdi güreş çöküşte. Güreş sporu sayesinde 10 ülkeyi dolaştım. Hayatımın büyük bölümü sporla geçti.”



GÜREŞ DÜNYANIN EN GÜZEL SPORU
Ata sporunun kaybolmaya yüz tutma yolunda olduğunu da anlatan Milli güreşçi Şimşek, Hürriyet Gazetesinin ‘yılın sporcusu’ yarışmasında aldığı kupayı gurur köşesinde bulundurduğunu anlatıyor;  “Hürriyet’in kurucusu Sedat Simavi’nin gelenkselleştirdiği yılın sporcusu yarışmasında o dönem Batman ilçeydi ama bağlı olduğumuz il Siirt’ti. Yılın sporcusu seçildiğimde o dönemin yöneticilerince kutlanmıştım. Türkiye Petrolleri Genel Müdürlüğü başta olmak üzere herkes tarafından kutlanmıştım. Şimdi o yılları ne anımsayan var ne de bizleri soran var. Kısacası; bir dönemler Kartal’dık.”
1995 Yılında Türkiye Petrollerinde emekli olduktan sonra Batman Belediyespor’un güreş takımı kuruculuğunu yapan ve bir süre Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’nde fahri antrenörlük görevini üstlenen tuş kralı Şimşek, ata sporu güreşi canlandırmak için görev bekliyor.

Editör: TE Bilişim