**Batman Bölge Devlet Hastanesi uzmanlarından Ertan Sal’ın, iki kız kardeşe uyguladığı doğru teşhise İtalya’daki uzmanlar da onay verdi.
DOĞRU TEŞHİS
Batman Bölge Devlet Hastanesi Doktorlarından Ertan Sal,  Avrupalı uzmanların da onay verdiği doğru teşhise imza attı. İki kardeş hastaya IRIDA (Iron refractory iron deficiency anemia) hastalığının teşhisiyle dünya genelinde dört dörtlük bir teşhise imza atan Uzman Sal; “IRIDA hastalığı; demirin vücutta kullanımını sağlayan hepsidin adlı bir maddenin metabolizmasındaki genetik bozukluk sonucunda oluşuyor. Bu hastalıkta kırmızı kan hücresi dediğimiz eritrositlerin yapılması için gerekli olan demirin kullanılamaması sonucu demir eksikliği ve kansızlık oluşuyor. Ağızdan verilen demir tedavisi yetersiz kalan bu hastalığın tedavisinde damardan demir verilmesi gerekiyor” dedi.
KAN ÖRNEKLERİ İTALYA’DA 
Dr. Sal, kan örneklerini İtalya’ya gönderdiklerini belirtti. Sal, şöyle konuştu; “Yaşları 1.5 ila 5 olan iki kardeş kansızlık nedeniyle 5 senedir Üniversite hastaneleri dahil bir çok sağlık kuruluşunda teşhis konulamamıştı. Demir tedavisi verilmiş fakat tedaviden istenen cevap alınamamıştı. Hastayı ilk değerlendirmemde dünyada yaklaşık toplamda 80-90 hastada teşhis konmuş ‘IRIDA’ adlı hastalık olabileceğini düşündüm. Kesin teşhis için bazı biyokimyasal test ve genetik inceleme gereken bu hastalık için İtalya'da bu hastalıkla ilgilenen Dr. Lucia ile iletişime geçtim. Teşhis için İtalya’ya kan örneği gönderdim. İtalya'da yapılan genetik test sonuçları ‘IRIDA’ teşhisini doğruladı. Ancak bizim hastamızda saptanan mutasyon dünyada daha önce hiç tespit edilmemişti. Hastalarımız dünyada bu mutasyonu taşıyan ilk aile ve hasta olma özelliğini de taşıyor.”

Editör: TE Bilişim