** 44. Bölge Batman-Siirt-Muş Eczacı Odası Başkanı M.Emin Beyaz, ‘eczacılık günü’nde eczacıların sıkıntılarına işaret etti. Başkan Beyaz; “İki eczacıdan biri zorda” dedi.

 

 

“OLUMSUZLUKLAR ARTIYOR”
‘14 Mayıs Eczacılık günü’ nedeniyle açıklamada bulunan 44. Bölge Batman-Siirt-Muş Eczacı Odası Başkanı M.Emin Beyaz, eczacılık mesleğinde olumsuzlukların arttığını söyledi. Beyaz, şöyle devam etti: “Türkiye’de 2004 yılında yürürlüğe giren İlaç Fiyat Kararnamesi, 2005 yılında sosyal sigorta ve güvenlik kurumlarının tek çatı altında toplanmasıyla tek alıcının Sosyal Güvenlik Kurumu haline gelmesi ve 2009’dan bu yana uygulanan global bütçe yöntemi, ilaç ve eczacılık alanında yıllar geçtikçe daha da belirginleşen ve somutlaşan olumsuz etkiler yaratmıştır. İlaç harcamalarında tasarruf adına uygulamaya konulan düzenlemelerin bu söz konusu düzenlemelerin ilaç fiyatlarında yarattığı düşüşler nedeniyle eczane ekonomileri artık geniş ölçekli kayıplar yaşar hale gelmiştir. Sağlığa ayrılan payın görece düşük olduğu bir ülke olan Türkiye’de ilaca ayrılan pay bunun belirli bir yüzdesini geçmeyecek şekilde ayarlamaya çalışılınca ilaç fiyatları sürekli baskılanmakta, Türkiye şu anda Avrupa ülkelerinin en ucuz ilacını bulundurmaktadır.”

 

ECZACILARIN TALEPLERİ
Oda Başkanı Beyaz, eczacıların ayakta kalabilmesi için şu taleplere dikkat çekti: “-Sayıları 42’ye çıkan eczacılık fakültelerine artık yenilerinin eklenmemesi, var olanların birleştirilmesi, - Yasamıza bağlı çıkartılan yönetmeliğin tam olarak uygulanması, - Kamuda, özellikle de hastanelerde eczacılara yeni istihdam alanları açılması, - Eczacı kâr oranlarının artırılması ve buna ilaveten kutu bası sabit bir kâr eklenmesi, - SGK protokollerinde var olan reçete başı hizmet bedelinin arttırılması, - Eczacılara verdikleri ek hizmetler için meslek hakkı ödenmesi, - SGK ıskontolarının toplam ciro üzerinden değil, SGK cirosu üzerinden yapılması, - Stok zararlarının 60 günlük geçiş süreci içinde ödenmesi, -Kamu eczacılarının özlük haklarının ve çalışma koşullarının iyileştirilmesini talep ediyoruz. Eczacılığın, hastalarımızın ve çocuklarımızın geleceği için eczacınıza iyi bakın.”

Editör: TE Bilişim