** Batman Sağlık Müdürü İhsan Bodakçi, kanser haftası nedeniyle açıklamalarda bulundu. Bodakçi: “Kanserden korunmak için doğal organik ürünlerle beslenmeyi tercih etmeliyiz” dedi.


ÇAĞIN EN ÖNEMLİ HASTALIĞI

Dünya kanser günü nedeniyle Sağlık Müdürü İhsan Bodakçi, vatandaşlara uyarılarda bulunduk. Bodakçi: “Dünyada her yıl 12,7 milyon kişiye kanser tanısı konulmakta ve 7,6 milyon kişi kanserden ölmektedir. Ülke genelinde de yılda yaklaşık 170 bin kişiye kanser teşhisi konulmaktadır. Kanserli olguların yaklaşık üçte ikisi erkeklerde görülmektedir. Bölge ya da şehirlerimiz arasında kanser sıklığı açısından anlamlı farklılıklar yoktur. Bununla beraber, ülkemizdeki kanserlerin önemli bir kısmı sigara ve obeziteyle ilişkilidir. Doğru korunma stratejileri ile kanserlerin üçte biri önlenebilir. Kanser hastalığını lütfen diğer hastalıklarla karıştırmayın. Kanser bir mikrop, ya da bakteriden kaynaklı bir hastalık değildir. Vücudumuzda kendimize ait bir hücrenin kendi vücudumuza yabancılaşması yani mutasyona uğraması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Başkalaşan hücre kendi hücremiz olduğu için bağışıklık sistemimizin hastalığı yok etmede bir fonksiyonu yoktur” dedi.


ORGANİK BESLENİN”

Kanserden korunmak için organik beslenmenin önemine de vurgu yapan Bodakçi, şöyle devam etti: “Endüstrinin gelişmesiyle gıda maddeleri üretiminde ve gıdaların raf ömrünü uzatmada kullanılan kimyasallar kanserin yaygınlaşmasında yüzde 80 civarında rol oynar. Ayrıca yabani ot mücadelesinde kullanılan ot ilaçları, böcek ilaçları, sebze ve meyveleri korumak için püskürtülen ilaçlar vücudumuz için yabancı uyartılardır. 2015 yılında yaygınlıkta birinci sıraya yerleşecek olan hastalıktan korunmak için doğal organik ürünlerle beslenmeyi tercih etmeliyiz. Sebze ve meyveleri taze iken mevsiminde tüketmeliyiz. Sebze ve meyvelerin olmayacağı dönemlerde ise kurutulmuş gıdalar ve köklerden elde edilmiş besinler tüketilmelidir. Doğru korunma stratejileri ile kanserlerin büyük bölümü önlenebilir.”

Editör: TE Bilişim