“İSHAL, BULANTI, KUSMA”

Medical Park Batman Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Cenap Erkan Karakurt, bahar ayları ile başlayan ve hala devam eden rota salgınının, Batman’da en çok hastaneye yatış sebebi olan hastalık olduğunu söyledi. Karakurt, şöyle devam etti: “Rota virüsü ile meydana gelen mide bağırsak enfeksiyonudur. Hastalık; ishal, bulantı, kusma, ateş ile seyreder ve her yaşta görülür. Bebekler ve küçük çocuklarda en sık ishal sebebidir. Hızla yayılır, salgınlara neden olur. Birçok çocuk kendi kendine düzelir. Bu hastalık dünya çapında yaygın olarak görülür. Kış aylarında ve ilk baharda salgınlar yapar. Yılda yaklaşık (beşyüzbin- birmilyon ) çocuğun ölümüne neden olur.”

“HİJYENE ÖNEM VERİLMELİ”
Rota virüsünün bulaşma nedenlerine de işaret eden uzman doktor Karakurt: “Rota virüs çok hızlı yayılır. Hastalık kirli ellerin ağza teması sonucu bulaşır. Hasta kişinin etrafa dokunması, tokalaşma, kirli oyuncaklar, kirli yüzeyler ile temas sonucu kolayca bulaşır. Hasta çocuklar şikayetleri süresince ve iyileştikten sonra bir süre hastalığı yayarlar. Kreşler ve çocuk yuvalarında rota virüs salgınları sık görülür. Hastalık virüs bulaştıktan 3 gün sonra başlar. Rota virüs gastroenteriti, ateş, bulantı, kusma, kramp tarzında karın ağrıları, bol sulu kansız sümüksüz ishal ile seyreder. İshali bol sulu yakadan paçadan akacak tarzdadır. Çok kötü kokuludur. Bazen günde 30 kez olacak şekilde sık olabilir. Ağızdan sıvı takviyesi alırsa ishal o oranda sık görülebilir. Kusan ve ağızdan beslenemeyen çocuklarda ishal sıklığı azalabilir. Yanlışlıkla kabızlık gibide algılanabilir. Durumun daha da ağır olmasıyla ilişkilidir. Rota virüsü enfeksiyonunda sıvı ve elektrolit kaybına bağlı geçici barsak felçleri görülür. Karında belirgin şişkinlik ve gaz çıkaramama eşlik eder. Bazen gerçekten barsak tıkanıklığı (invaginasyon ve ileus tablosu) eşlik edebilir. Bunlar acil durumlardır ve hayati tehlike oluşturur.”

HASTALIĞIN TEDAVİSİ
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Cenap Erkan Karakurt, hastalığın tedavisini de şöyle özetledi; “-Viral enfeksiyonların tedavisinde antibiyotik kullanılmaz. Rota virüs tedavisi bol sıvı takviyesi, destek tedavisi ve istirahattir. Aşırı su kayıplarında vakit geçirmeden hospitalizasyon gerekir. -İshal diyeti öncelikle emzikli anneler bebeklerini sık sık beslemeliler. Daha büyük çocuklarda şeftali suyu, muz püresi, patates püresi, yağsız pirinç pilavı, yağsız makarna, açık çay verilebilir. Rota virüs aşısı 1998 yılında kullanılmaya başlandı. Aşı etkili ve kullanımı kolay bir aşıdır. 2. aydan sonra 2 veya 3 dozluk aşılama yapılır (1 ay arayla ). Aşılama dışında özellikle bebekli ve küçük çocuklu ailelerin el yıkama, sanitasyon ve hijyen kurallarına dikkat etmesi önerilir. Özellikle hastane ziyaretlerinde ortak kullanılan tuvaletler ve hasta odalarına çocukların sokulmaması önerilir. Hastanede farklı hastalık sebebiyle yatan hastalarda eğer aile el temizliğine dikkat etmeyecek olursa taburcu olduktan hemen sonra bu sefer rota enfeksiyonuyla tekrar yatırılmak zorunda kalınan vaka sayısı az değildir.”

Editör: TE Bilişim