** Bölge Devlet Hastanesi kalp damar cerrahları, karın toplardamarı ve her iki bacak toplardamarları tıkalı olan hastayı son sistem teknolojiyle ameliyat etmeyi başardı. Kalp ve Damar Cerrahı Op. Dr. Zafer Erk: “Yapılan bu işlem ile hastaya ikinci bir şans verdiğimizi düşünüyoruz” dedi.

 

BÜYÜK BAŞARI

Batman Bölge Devlet Hastanesi kalp damar cerrahları, Türkiye’de bir ilke imza attı. Cerrahlar, karın toplardamarı ve her iki bacak toplardamarları tıkalı olan bir hastaya son sistem bir ürünle müdahale edilip tıkalı damarları aspirasyon (vakum) yöntemiyle temizledi. Çok sık rastlanmayan bir hastalık olan DVT (Derin Ven Trombozu- kanın pıhtılaşması) erken müdahale edilmediği takdirde ölümle sonuçlanan bir hastalık. Ameliyatta Amerika’dan gelen doktorlar ve İzmir’den gelen Prof. Dr. Erdem Silistreli ile ekibinin teorik bilgilerinden yararlanıldı.

 

“BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİK”

Ameliyatla ilgili bilgiler veren Bölge Devlet Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahı Op. Dr. Zafer Erk: “Bir hafta önce 48 yaşındaki A. Atasever her iki bacağında ağrı ve şişlik şikayetiyle Bölge Devlet Hastanesine başvurdu. Yapılan tetkiklerde hastada Akut DVT (Derin Ven Trombozu- Toplardamarlarda kanın pıhtılaşması) olduğu tespit edildi. DVT çok tehlikeli bir hastalıktır. Yapılan venografi (toplar damar anjiosu) ve venöz tomografi sonucunda hastada her iki bacak toplardamarının ve kalbe kan taşıyan ana toplardamarın tamamen pıhtı ile tıkanmış olduğu tespit edildi. Yapılan konsey neticesinde operasyona karar verildi. Yurtdışı ve yurtiçinden gelen kalp damar cerrahisi profesörlerinin de teorik bilgilerinden istifade edildi” dedi.

 

“HASTAYA İKİNCİ ŞANS”

Erk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ameliyat sırasında hiçbir sıkıntı yaşamadan her iki bacakta oluşan kan pıhtılarını temizledik. Yapılan bu işlem ile hastaya ikinci bir şans verdiğimizi düşünüyoruz. Avrupa’nın belli başlı birkaç merkezinde yapılmış olan venöz trombektomi (Toplartamardaki pıhtının vakum cihazı ile temizlenmesi) ameliyatını Türkiye’de ilk kez Batman Bölge Devlet Hastanesi’nde gerçekleştirdik. Bu tür hastalarda genelde tek bacakta tıkanıklık oluşmakta, ilaç tedavisine yanıt alınamazsa embolektomi yapılmaktadır.”

 

“HİZMET ÇITASI YÜKSELİYOR”

Bölge Devlet Hastanesi Yöneticisi Uz. Dr. İdris Yıldırım ise hizmet kalitesini artırmayı sürdürdüklerini belirterek: “Bu ameliyatın ülke genelinde bir ilk olması ve bu ilkin de hastanemiz cerrahları tarafından gerçekleştirilmiş olması gurur verici ve oldukça sevindirici. Cerrahlarımızı kutluyorum. Hastalarımıza hizmet alanında her türlü fedakarlıkta bulunacağımızı belirtmek istiyorum. Hastanemiz kalite hizmet çıtasını yükseltmeye devam ediyor. Vatandaşa en iyi hizmeti sunmak için tüm gücümüzle çalışamaya devam edeceğiz” diye konuştu. 

Editör: TE Bilişim