Park çalışmalarının, son zamanlarda Batman’da gündemde olan taze konulardan biri olarak karşımıza çıktığını görmekteyiz. Bu konuyla ilgili olarak belediyenin çalışmaları da zaman zaman gündeme gelmekte ve belediyenin, kentimizde büyük bir eksiklik olarak görülen parklara büyük bir önem verdiğini ve park çalışmaları da yaptığını görmekteyiz. Bu projelerden Esentepe Kent Parkı ile ilgili yapılacak çalışma için belediyenin kendi sitesinden halkın görüşlerini aldığı bir ankete yer verdiğini biliyoruz.

Konu parklar ve halkın görüşü olunca biz de buradan hem konu ile ilgili fikirlerimizi paylaşmak hem de tabiat parkı ile ilgili bilgi vermek istedik.

Peki nedir bu tabiat parkı?

Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü’nün tanımına göre;

Tabiat Parkı: Bitki örtüsü ve yaban hayatı özelliğine sahip, manzara bütünlüğü içinde halkın dinlenme ve eğlenmesine uygun tabiat parçalarını ifade eder.

Yukarıda tanımı verilen tabiat parkı projesi ile ilgili basından takip edebildiğim kadarıyla ilk çalışmalar 2011 yılında yapılmış ve Malabadi Tabiat Parkı bakanlıkça onaylanmıştır. İkinci olarak 2014 yılında yerel basında da geniş yer alan 2 tabiat parkı projesi Orman ve Su işleri Müdürlüğü’nce hazırlanmış ve bu projeler Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na gönderilmiştir. Bu projelerin 2018 yılına kadar tamamlanması planlanmaktadır. Ancak bu projelerin şu an hangi aşamada olduğu konusunda bilgi sahibi değiliz.

Tabiat parkı ile ilgili olarak bence bölgemizde yetişen ağaç ve çiçek florasından oluşan bir botanik parkı ve yine bölgemizde yaşayan hayvan türleri ile ilgili doğal hayvan parkı gibi projeler kentimiz açısından çok faydalı olacaktır. Gerek sosyal açıdan gerekse de doğa ve hayvan sevgisini yeni nesillere aktarmak açısından çok olumlu sonuçları olacağı kanaatindeyim. Hafta sonları çocuklarımızı alıp ailece gidebileceğimiz bu türden yerlere Batman halkı olarak gerçekten çok ihtiyacımız var. Şehir yaşantısında hayvanları görmek, dokunabilmek ve onları besleyebilmek neredeyse ayrıcalık olmaya başladı. Çocuklarımızı hayvanat bahçesine götürmek için Gazi Antep’e mi götürelim? Neden, böyle parklar bizim kentimizde de olmasın? Kentimiz uzun yıllar hep olumsuz olaylar ile gündeme geldi. Bu olumsuz olayların içinde yaşayan kent halkının yaşamış olduğu travmaları ve psikolojiyi düşünün. Sokağa çıkma yasaklarının olduğu dönemlerden günümüze, yaşanan değişimle birlikte o dönemin izlerini, hala kentimizdeki doğal rehabilitasyon, rahatlama, dinlenme ve dingin bir ruh halinin oluşabileceği sosyal alanlardan yoksunluğu ile gösterebiliriz. Şehir halkının sürekli gergin ve adli vakaların özellikle trafikte, ticari ilişkilerde ve gündelik yaşantıda nezaketten yoksun iletişim biçiminde görmek mümkündür. Tüm bu olumsuz iletişim ve ruh halinden sıyrılabilmek için doğal yaşam parkları ve mesire alanları ailece hafta sonları stres boşaltmak, hoş vakit geçirebilmek açısından çok faydalı olabilir.

Botanik parkı ile hem topluma ve çocuklarımıza bölgemizde yetişen ağaç ve çiçek türlerini tanıtmış oluruz. Hem de ağaç ve doğa sevgisini de kazandırmış oluruz. . İnanın doğru düzgün on tane ağaç adı sayamıyor ve adını bildiğimiz bazı ağaçları da tanımıyoruz.

Bitkiye ve çiçeğe karşı duyarlı olarak yetiştireceğimiz bireylerin insanlara karşı da duyarlı olması kaçınılmaz olacaktır. Ayrıca bölgemizin ağaç ve çiçek yönünden fakir olduğu da düşünülecek olursa

belki de ağaçlandırma seferberliğinin ve bölgede mevcut ağaçları koruma bilincinin de tetikleyicisi olacaktır.

Hayvan parkı ise yine Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne özgü olan ve bölgemizde yaşayabilen hayvanlardan oluşan bir park olabilir. Hayvanat bahçesi demedim çünkü bölge ikliminde yaşamayan fil,aslan,kaplan, zürafa,hipopotam vs. gibi geniş alanlarda avlanan,beslenen bu hayvanları doğal ortamından koparıp dar alanlara hapsetmenin uygun olduğunu düşünmüyorum. Ayrıca tropik iklim hayvanlarını beslemek hem hesaplı hem de sürdürülebilir olmayacaktır. Bu park ile asıl verilmesi gereken hizmet bölgede yaşayan hayvan popülâsyonunu tanıtmak ve koruma bilincini geliştirmek olacaktır. Bu noktada tavuk, kaz,ördek,kuzu, keçi,inek,at,eşek,katır,kedi,köpek,güvercin gibi evcil hayvanlar ve şahin,kartal,atmaca,tilki,kurt,köpek,balık,yılan,köstebek,kirpi vb. yabani belli türden hayvanlar sergilenebilir. Yine bu parklar ile belli sayıda kişiye istihdam da açılmış olacaktır.

Böyle bir projenin gerçekleştirilebilir ve sürdürülebilir bir proje olacağı kanaatindeyim. Tabi bu benim fikrim. Daha farklı fikirler ile bu tür projeler zenginleştirilebilir. Vatandaşlar olarak taleplerinizi basın ve resmi kurumlara iletebilirsiniz.