Turgay Olcayto başkanlığındaki Türkiye Gazeteciler Cemiyeti yönetimi “Yerel Gazetecilikte Meslek İçi Eğitim” çalışması kapsamında yarın ilimizde bir meslek içi seminer gerçekleştirecek. Yirmiden fazla katılımcı ile gerçekleştirilecek seminerin katılımcılara yeni bilgiler aktaracağı açık. Ancak bu bilgilerden ziyade önemli olan bu çalışmanın ilimizde gerçekleşiyor olması.
Seminerin önemine değinmeden önce yapılan çalışma hakkında biraz bilgi paylaşımı yapmanın yararlı olacağını düşünüyorum. Önce Türkiye Gazeteciler cemiyetinden başlayalım.Türkiye Gazeteciler Cemiyeti 10 Haziran 1946 ‘da kuruldu. Kurucuları Sedat Simavi, Sadun Galip Savcı, Cihat Baban, Hayri Alpar ve Sait Kesler’dir. Sedat Simavi Cemiyetin ilk seçilmiş başkanıdır. Onu Cevat Fehmi Başkut, Burhan Felek(2), Nezih Demirkent, Necmi Tanyolaç ve Nail Güreli izlemiştir.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin amacı gazete, dergi, radyo ve televizyon gibi yazılı, işitsel, görsel ve elektronik iletişim alanlarını kapsayan gazetecilik mesleğini; mesleğin geleneklerini, ahlak ilkelerini korumak; herkesin bilgi edinme, gerçekleri öğrenme hakkının bir aracı olan iletişim ve düşünce özgürlüğünü sağlamak, gazetecileri meslekleri içinde maddi ve manevi yönleriyle ilerletmek ve yüceltmek şeklinde özetlenmektedir.cemiyetin 6 onursal üyeye karşılık 3500’den fazla üyesi ile Türkiye’nin en yaygın meslek örgütlerinden biri.
Cemiyet yönetimi ilimizde gerçekleştirilecek olan etkinlik konusunda da şu açıklamayı yaptı;”Demokrasinin ülkemizde yerleşmesi ve halkın gerçekleri öğrenme hakkının sağlanması için  yerel medyanın güçlenmesinin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu amaçla 81 ildeki 3500 üyesiyle Türkiye’nin en yaygın meslek örgütü olarak meslek içi eğitim seminerleri düzenlemeyi sürdürüyoruz.Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin 1997 Temmuz ayından bu yana Konrad Adenauer Stiftung ile birlikte yerel medya çalışanları için düzenlediği  70 eğitim seminerinde  7 bini aşkın gazeteciye sertifika verildi. Seminerlerin ilk yılında radyo, Tv ve gazete çalışanlarına yönelik ortak bilgilerin sunulduğu karma organizasyonlar düzenlenirken 1999 yılında Radyo-Tv’ler ve gazeteler ayrılarak branş konuları ele alınmaya başlandı. Televizyonlara yönelik olarak gerçekleştirilen seminerlerimiz Isparta, Van, Kütahya, Trabzon, Yalova, Malatya(2), Antakya’da(2), gazete çalışanlarına yönelik seminerlerimiz ise İstanbul(3), Aksaray, Adana, Diyarbakır(2), İzmir(2), Samsun, Çorum, Konya (3), Gaziantep(2), Muğla(2), Tekirdağ, Balıkesir, Ordu(2), Denizli, Batman, Manisa, Artvin, Ağrı, Bandırma(2), Çanakkale, Dikili, Tokat, Elazığ, Kastamonu, Kadirli, Karabük, Mersin, Niğde, Kdz. Ereğli, Mardin, Safranbolu, Van, Sinop, Sivas, Antalya, Şanlıurfa, Ahlat, Marmaris, Mudanya, Zonguldak, Muş, Aydın, Sinop Gerze, Adana, Kocaeli-Bayramoğlu(3),Yüksekova-Hakkari (2), Eskişehir ve İskenderun’da yapıldı. Yerel   Medya   Projesi   çerçevesinde   hayata   geçirilen   eğitim   seminerlerinin 71.’si 19 Haziran 2014 Perşembe günü Batman’da Mezopotamya Oteli’nde yapılacak.”
“Yerel Gazetecilikte Meslek İçi Eğitim”  konulu seminerin ilimizde yapılıyor olmasının önemine gelince. Bu çalışma sayesinde hem meslektaşlarımız konunun uzmanlarından deneyim ve bilgiler alacaklar hem de bu toplantı sayesinde ilimizin imajı olumlu anlamda bir kez daha puan kazanmış olacak. Hatırlanacağı gibi bundan önce de önce Batman Gazeteciler ve Yayıncılar Cemiyetinin girişimi ile Türkiye Gazeteciler Federasyonunun ilimizde ağırlamış ve çok olumlu bir başarıya ulaşmıştık. Ardından Başbakanlık Basın Yayın bölge gazetecilerini Batmandan toplayarak bir etkinlik düzenlendi ve yararlı sonuçlar alındı. Bu serinin üçüncü ayağı ise Türkiye Gazeteciler Cemiyetinin etkinliği ile sürecek.
Meslek içe eğitim seminerine Konrad-Adenauer vakfından Bekir Öncel, Dr. Colin Dürkop, Hürriyet Gazetesinden Arif Dizdaroğlu, Zeynep Gürcanlı, Haber Sen’den Engin Başçı, Bilgi üniversitesinden Gökhan Tan,CNNTÜRK’ ten Göksel Göksu,Cumhuriyet Gazetesinden  Mustafa Kemal Erdemoğlu,Galatasaray Üniversitesinden Prof.Dr.Yasemin İnceoğlu ve TGC yöneticileri katılacak.
Konuklar bir gün sürecek olan eğitim seminerinden sonra ilimizin tarihi ve Turistik yerlerini gezdikten sonra ilimizden ayrılacak.
Gerek Batman Gazeteciler ve Yayıncılar cemiyeti olarak gerekse kişisel olarak bu tür etkinlikleri önemsediğimizi belirtmek istiyorum. Aynı duyarlılığın ilimiz yetkilileri tarafından da gösterilmesi sevindirici bir adım.  Çünkü bu kenti olumlu yönleri ve gerçekleri ile tanıtmak hepimizin ortak görevidir. Bu kent ancak iyi tanıtılmak ile hak ettiği ilerlemeyi ve gelişmeyi sağlayabilir. Tanıtımı ise bu işi en iyi yapan insanları iyi ağırlamakla yapmak en iyisidir diye düşünüyoruz.