1949 Yılından beri eğitim-öğretimin verildiği Tilmerc Mahallesi’ndeki Demiryolu ilkokulunda yüzlerce öğrenci mezun oldu. Profesör ve Akademisyen-yazarların da yetiştiği eski eğitim yuvasında görev yapan idealist öğretmenler resmi bayramlarda öğrencilere müzik resitali verirdi. 71 Yıllık eğitim yuvası Batman’ın ‘İlçe’ ve ‘İl’in ilk yıllarına ait bir kesit kare.

MÜZİK RESİTALİ VEREN ÖĞRETMENLERDİ

Bir dönemler Batman’a mesafesiyle uzak köyler arasında yer alan şimdi ki Tilmerc, eskiden ise ‘Demiryolu’ olarak bilinen köydü. Bu yerleşim birimindeki 71 yıllık eğitim yuvasında yüzlerce öğrenci yetişti. Çok sayıda öğretmen görev yaptı. Resmi bayramlarda öğretmenler, öğrencilerine adeta çifte bayram yaşatırlardı. Okulda düzenlenen bayram etkinliklerinde müzik öğretmeni Mustafa Pala bağlamayı eline alır, öğrencileri müzik resitaliyle buluştururdu. Kösetarla’lı okul Müdürü Mahmut Türk, Şehmus Türker, Abdurrahman Abacı ve Sadun Çiftçi de bayram etkinliklerinde öğrencilerin sevincine ortak olurdu. 35 Yıl önce 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda bir grup öğrenciyle poz veren o eğitimciler şimdilerde emekli. Karede yer alan öğrenciler ise 35 ile 40 yaş aralığında.

Hamide Krataş

İLK KADIN ÖĞRETMEN HAMİDE KARATAŞ’TI

1990’da ‘İl’ olan Batman’da merkez köylerden ‘Demiryolu İlkokulu’na atanan ilk kadın öğretmen Sinoplu Hamide Karataş’tı. Eğitimci Hamide Karataş’ın eşi Cemil Karataş da Demiryolu ilkokulunda görev yapmıştı. Karataş, 1992-1993 eğitim-öğretim yılında 5’nci sınıf öğrencilerini mezun etmişti. Şimdilerde 50 yaşın üzerinde olan öğrencileriyle tarihi binanın bahçesinde hatıra kare çeken Hamide Karataş’ın, mezun ettiği öğrencilerden bazı simalar: “Yüksel Teleke, Muharrem Yoğurt,  Yusuf Saygıner, Mehmet Beydüz, Burhan Çınar, Hasan Tilen, Sabahattin Geneç, Celal Tindaş, Ahmet Tişik, Akif Tiren, Mecit Köroğlu, Serhat Tekşut ve İsa Tikiz.”

Sadun Çiftçi

ÖĞRETMENLİĞİ KÖY OKULLARINDA GEÇTİ

Balpınar beldesinin eski Segirka-Zorköy’de uzun süre öğretmenlik yapan Batmanlı Sadun Çiftçi, 1989 Yılında Demiryolu İlkokuluna atandı. Emekliliğinden önce de Karşıyaka Mahallesi’ndeki 100. Yıl ilköğretim okulunda görev yapan Sadun Çiftçi ile birlikte ‘İlçe’ döneminde Demiryolu ilkokulunda görev yapan eğitimciler arasında; Mevlüt Özkara, Ferman Işık, Sadun Çiftçi, İsmail Ersöz, Kutbettin Özkan, Şehmus Türker, Fahri Köroğlu, Mehmet Ali Tarkan, Mustafa Pala, Abdurrahman Abacı, Kerim Gür, Mehmet Dartar ve Abdurrahman Yel de vardı. Öğretmenliğinin büyük bölümü köylerde geçen Çiftçi, Batman’ın Ziya Gökalp Mahallesi’nde yaşamını sürdürüyor.

Mahmut Türk

8 YIL ÖĞRETMENLİK VE MÜDÜRLÜK YAPTI

1985 Yılında Demiryolu ilköğretim okuluna atanan aslen Kösetarla’lı Mahmut Türk, bir ilki başarmıştı. Türk, 1989’da Kösetarla’ya bağlı Kanatlı, Gültepe ve Güvercinlik mezralarında öğrencilerin okula nakil kayıtlarını da aldırmıştı. 39 Yıl önce derslik sayısı 3 sınıf olan Demiryolu ilkokulunda nakilleri yapılan öğrencilerle birlikte ikili eğitim de başlamıştı. İdealist eğitimci Türk, 8 yıl süreyle görev yaptığı Demiryolu ilkokulunu, köy okulları arasında ‘başarılı eğitim yuvası’ okullardan birini yapmıştı. 1988 Yılında da köyün eski muhtarlarından Cafer Temel ve Nezir Beydüz’ün minibüsleri, öğrencilerin toplu taşıma sorununu çözmüştü.

Kaynak: HABER MERKEZİ