Yapımı için hazırlık çalışmaları 2012 yılında başlayan Üniversite yolunda bulunan emekli TOKİ konutları yapılan girişimler sonucunda 2014 yılının başında inşaat çalışmalarına başladı. Konutlar ile ilgili gelişim sürecini ve yönetimin çabalarını 10 Mayısta yayınlanan yazımızda özetle şu şekilde aktarmıştık: Batmanda yapımı gerçekleştirilen 1472 konutluk emekli TOKİ konutları hem il bazında hem de Türkiye bazında örnek gösterilen bir projedir. Bu büyüklükte bir projenin Batmanda yaşama geçirilmesi elbette kolay olmadı. İldeki bütün bileşenlerin bu projede katkısı var desek yanlış olmaz. Herkes karınca kararınca bir şeyler katmaya çalıştıysa da işin büyük bölümünü gerçekleştiren ve konutların tamamlanması için en büyük çabayı gösteren emekliler derneğinin değerli yöneticileridir. 
Ancak bunca emekle bu hale getirilen bu başarılı projenin konutlarının tesliminde gecikmelerin meydana geldiğini de hatırlatmakta yarar var. Birkaç nedenden dolayı teslimi gerçekleştirilemeyen konutların teslimi yapılan programa göre 22 Mayısta Başbakan Davutoğlunun katılım töreni ile gerçekleştirilecekti. Lakin malum başbakan gitti ve 22 Mayısta konutların teslim töreni yapılamayacak. 
Şimdi bu konutlar ile ilgili hafızamızı tazelemeyi uygun görüyoruz. Emekli TOKİ konutları için çalışmalar 2012 ve 2013 tarihlerinde hızlandı. Arazinin belirlenmesi, eklemelerin yapılması, altyapının sağlanması için dernek yöneticileri girişimde bulundular. Arazi ve altyapı işlemleri için gerekli veriler sağlandıktan sonra 170 dönümlük alanda inşaat çalışmalarına 2014 yılının başında başlandı.

Yapım aşamasında da dernek yönetimi boş durmadı. Konutların yapımı ve kullanılan malzemeler konusunda da hassas davranarak girişimde bulundular ve başarılı sonuçlar aldılar. Türkiye genelinde yapılan TOKİ'lerde mutfak tezgâhının sunta standartlarında olmasına rağmen ilk kez Emekliler Konutlarına mermer tezgahın yapılması kararının alındığı ayrıca TOKİ  ile görüntülü kamera sistemi ile kapılardaki sesli diyaframlara görüntülü sistemin eklenmesi için görüşmelerin olumlu neticelenmesi buna örnek gösterilebilir. 
Bu çalışmalardan sonra 18 Ağustos 2015 tarihinde konutların kuraları çekildi. Hak kazananlarla eylül ve Ekim ayında sözleşmeler imzalandı. Dernek yönetimi doğal gaz sağlanması konusunda da girişimde bulundu ve 2016 yılında doğalgazın konutlara bağlanması konusunda SİBADAŞ Bölge Müdürü Mustafa Yardımcıdan 2016 yılı içinde 1472 konuta doğalgaz verileceği sözünü aldıklarını kaydettiler.
Bütün bu yapılanlardan sonra konutların sahiplerine Ocak 2016 tarihinde teslim edileceği belirtildi lakin bu tarih geldiğinde konutların anahtar teslimine hazır olmadığı görüldü. Eksikliklerin tamamlanması için çalışıldı ve yeni tarih olarak 22 Mayıs 2016 tarihi belirlenirken konutların anahtar teslimi yapılmadan taksitlerin başlatılmamasını da sağlamış oldular.
Hesaba şöyle bir göz atarsak:

Temel atma Ocak 2014

Süre 22 ay

Buna göre bitiş tarihi: Kasım 2015
Mayıs 2016 itibariyle teslimat 7 ay gecikmiş durumda. Bu da üyelerin taşınma konusunda mağduriyetlerini göstermektedir. “

Üyeler konutların teslimini beklerken Eski Kültür Merkezi konferans salonunda bir toplantı gerçekleştiren Emekliler Derneği Yönetimi güvenlik sistemi yapımı adı altında bir çalışma yürüteceklerini ilan edip belirledikleri kırk kişilik bir ekiple bu işi yürütme kararı aldılar. Yapılan açıklamada da üye başına 800 liralık bir maliyetin çıktığı ve paraların bankaya yatırılması gerektiği üyelere mesajla bildirildi.

İyi niyetle hazırlanan bir proje olmasına rağmen çalışma yanlıştı. Birincisi konutların yönetimi henüz ev sahiplerine ve derneğe devredilmiş değil. İkincisi seçilen kişilerin konut sahiplerini temsil etme yetkeleri yok. Çünkü her apartmanın teslimattan sonra bir yönetici seçmesi lazım ki temsilliyet sağlanmış olsun. Üçüncüsü de böylesi bir projenin yapılıp yapılmaması konusunda konut sahiplerinin karar vermesinde fayda var.

Yönetim geçen hafta şu açıklamayı yaptı: “Batman Emekliler Derneği Başkanı Hüseyin Ekmen, planlamaları arasında bulunan ihata duvarı, güvenlik sistemi ve mobesa sistemleriyle ilgili çalışmalarının TOKİ’nin devri sonrası yapılacağını söyledi. Ekmen, şöyle devam etti: “Evleri bitmek üzere ev sahibi üyelerimizin yoğun talebi nedeniyle ihata duvarı, güvenlik sistemi, çit demirleri, kamera ve mobese kameraları sistemlerinin kurulması yönünde bir çalışma başlattık. İki kez tüm üyelerimizle yaptığımız toplantı sonucu her bir bloktan 1 kişi toplam 40 kişilik komisyon oluşturduk ve çalışmalarımıza başladık. Üyelerimizin güvenliğini ön planda tuttuğumuz proje mutlaka yapılacaktır. Ancak TOKİ ile yaptığımız görüşmede evlerin anahtar teslimi ve yönetimi bize devir edilmesinden sonra yapılması daha uygun görülmüştür. TOKİ tarafından da beğeni kazanan bu projenin yapılmasında herhangi bir sakınca yoktur. Her yönüyle şeffaf olan bu projemizi Batman kamuoyu önünde gerçekleştireceğimizden kimsenin kuşkusu olmasın. Konutların devri sonrası bu güzel projeyi konutlara kazandıracağız.”

Sonuçta bir yanlıştan dönülmüş oldu. Yanlışı son anda bile olsa fark edip yanlıştan döndükleri için Emekliler Derneği yönetimini kutluyoruz.