İbrahim Korkmaz… 39 Yaşında.
Daha 9 aylıkken Kürtçe Qorix, Türkçe Uğurca olan köyünden ayrılmış.
Almanya’ya giden Korkmaz ailesi, hiçbir zaman ayağını da toprağından koparmamış.
Şimdilerde Almanya-Hollanda sınırındaki Düsseldorf’a bağlı Dinslaken şehrinde yaşayan Korkmaz’ın babası 1980’lerde Uğurca-Qorix muhtarlığını yapmış.
Neredeyse yaşamının büyük bölümünü Almanya’da geçiren Korkmaz, toprağa olan özlemini sona erdirmek için Qorix’in yolunu tutmuş.
İbrahim Korkmaz, son yıllarda Almanya ile Batman arasında mekik dokur hale gelmiş.
2022’de Doğduğu köy Qorix’a geldiğinde çoğu kerpiç, yıkık dökük evleri görünce daha fazla dayanamamış.
Yıllarca köyü terk etmeyen Yusuf Tağay ve muhtar Erhan Tağay ile el ele verip köyü yeniden inşa edelim demiş.
İbrahim Korkmaz, Almanya’ya kendisi gibi göz eden ailelerle istişare ağırlıklı toplantılar düzenlemiş.
Ve son 2 yılda tersine göçün bir ayağını hayata geçirmiş.
Almanya’daki yakınları ve dostlarıyla kendi imkanlarıyla ilk etapta 10 modern konutu Qorix’a kazandıran gurbetçiler, 10 evi de onarımdan geçirmiş.
Yine de boş durmamış Korkmaz.
Köyün bazı altyapı sorunlarının çözümü için de Batman’daki bazı İl yöneticilerini ziyaret etmiş.
Özel İdare Genel Sekreteri Abdulkadir Özer, Beşiri Belediye Başkanı Alpaslan Karabulut ve bazı önde gelen simalarla Qorix’i daha güzel günlere getirmek için projelerine hemen herkesin destek vermesi, Korkmaz’ı köyüne daha da bağlı hale getirmiş.
Yıllık izinlerini 6 ay süreyle Antalya, İzmir ve Bodrum gibi turistik yerler yerine topraklarında geçirmeyi planladıklarını söyleyen Korkmaz, bakın neler diyor;
“2 Yıldır sağ olsun, var olsun gerek buradaki baba dostlarımız, gerekse de yöneticilerimizin bize gösterdikleri sıcak ilgi ve alakaya teşekkür ediyoruz. Yıllardır köyde kalan başta Yusuf Tağay olmak üzere Tağay ailesine de şükranlarımızı sunuyoruz. Bizim amacımız; yıllar önce iki güzel toplum arasındaki o hoşgörüyü tekrar canlandırmaktır. Başka da hiçbir düşüncemiz yok. Şimdi önümüzde önemli bir proje daha var. Zaman zaman belli aralıklarla iş gereği Almanya’ya gidip geliyoruz. Köy artık gelişip, büyüyor. Köyde hareketliliği daha da arttırmak için yanı başımızdaki Mardin’in Midyat ilçesindeki Şengalli bazı aileleri köyümüze getirmek istiyoruz çünkü köyde halen Şengalli 3 aile kalmış. Bu aileler de yakında giderse köyde tekrardan ciddi bir azalma olacak. Bu nedenle görüşünü aldığımız ve kendi istekleriyle Batman’a gelmek isteyen Midyat ilçesindeki 3-5 aileyi boş evlere getirmek istiyoruz. Bu konudaki projemizi de yakında Batman’daki İl yöneticilerimizle de paylaşacağız. Şayet bu proje olumlu sonuçlanırsa Avrupa’da tersine göç daha da hızlanmış olacak.”
Korkmaz’ın projeleri sadece bununla sınırlı değil.
Bir de yatırım projeleri de var Korkmaz’ın.
Yıllardır Almanya’da inşaat sektöründe olan Korkmaz, geri dönüşün artılarını şöyle özetliyor;
“Beşiri Belediye Başkanı sayın Alpaslan Karabulut ile zaman zaman görüşüyoruz ve sayın Karabulut’un yapacağı her projeye de destek vermeye hazırız. İki yıldır köye yaklaşık 1 milyon Euro katkımız oldu. Yeni yatırımlara yönelik de güzel bazı projelerimiz var bunu da önümüzdeki süreçte kamuoyuyla paylaşacağız.“
Özetle, Korkmaz’ın anlatmak istediği çok şey var.
Uğurca-Qorix son 2 yılda hayat bulduysa Korkmaz ve arkadaşlarının katkısı inkar edilmeyecek düzeyde.
Qorix’te güzel şeyler oluyor.